Hopp til innhold

Fanget merkelig lys midt i mørketida

Jan-Helge Andersen tok dette bildet da han lette etter en meteorsverm. – Tror ikke det er et værfenomen, sier meteorologen.

Lysfenomen tatt fra Pollåsvatnet i Bø

Dette bildet tok Jan-Helge Andersen fra Pollåsvatnet lørdag kveld. Bildet er tatt i vestover med en lukkertid på ti sekunder.

Foto: Jan-Helge Andersen

Sent lørdag kveld var Jan-Helge Andersen ute for å jakte på meteorsvermen Geminidene i Bø i Vesterålen. Nord i landet er det i helga stor sjanse for å se stjerneskuddaktivitet på himmelen, men det var noe annet Andersen fikk bilde av.

– Det er litt uforståelig, dette bildet, sier hobbyfotografen.

Fotograf Jan-Helge Andersen

Hobbyfotograf Jan-Helge Andersen.

Foto: Privat

Da han kjørte rundt i området for å få øye på meteorsvermen, var det overskyet. Da han kom til Pollåsvatnet, så han et rart lys over fjellene i vest. Bildene, som er tatt rundt 22.30 lørdag kveld, midt i mørketida, viser et mystisk lys i skylaget.

– Jeg ble overgitt. Det virket som sollys, men det er jo ikke vanlig så sent på denne tiden. Det er jo mørkt før klokken 15 nå.

– Aldri sett lignende

Den ivrige hobbyfotografen er vant til å se nordlys og stjerner og har lenge tatt bilder av mot himmelen. Da han kom hjem og fikk sett ordentlig på bildene, ble han overrasket.

– Jeg har aldri sett maken så sent på kvelden på denne tiden av året. Det så ikke så lyst da jeg var ute, men kameraet fanget det. Kameraet sto på en lukkertid på ti sekunder og ISO på 3200, forklarer han.

Andersen har spurt rundt for å høre hva lyset kan være, men har ikke fått noen gode svar.

Lysfenomen tatt fra Pollåsvatnet i Bø

Dette bildet er tatt i sørvestlig retning fra Pollåsvatnet i Bø.

Foto: Jan-Helge Andersen

Meteorologen: – Tror ikke det er et værfenomen

NRK sender bildene til vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge for å få svar.

– Det ser veldig lyst ut til å være så sent på kvelden. Det var overskyet der i går. Jeg tør ikke si hva det kan være. Kanskje lysforurensing fra bebyggelse bak fjellene, spør meteorolog Ola Mellem.

Mellem har spurt rundt blant kollegene ved Meteorologisk institutt i Tromsø, men ingen har noen forslag.

– Lyset ser ut til å være spredt over et stort område, men jeg tror ikke det er et værfenomen som for eksempel gjenskinn fra månen, sier Mellem.

Men teorien om lysforurensing har ikke fotografen av bilde tro på.

– Det er ikke mulig. Bildet er tatt vestover og Straume ligger bak langt bak fjellet på det ene bildet, men dette er en knøttliten plass med noen få hus, sier Jan-Helge Andersen som samtidig forsikrer om at bildet ikke er manipulert.

Straume har rundt 300 innbyggere. Det andre bildet er tatt sørvestover.

bø