NRK Meny
Normal

Gode sjanser for å se meteorsverm i nord

Bor du nord i landet kan det være lurt å se opp mot himmelen i helga. Natt til søndag ventes nemlig økt stjerneskuddaktivitet på himmelen, og mulighetene for klarvær er gode.

Geminidene over Lofoten. Bildet er tatt i Laukvik

Her vises Geminidene over Lofoten. Bildet er tatt i Laukvik i 2012.

Foto: Thommy Dahl Olsen

For å få øye på stjerneskudd i forbindelse med den årvisse meteorsvermen Geminidene er det naturlig nok en fordel med klarvær.

Uten å love altfor mye, forteller vakthavende meteorolog Ola Mellem ved Vervarslinga for Nord-Norge at forholdene ser ut til å bli bra nord i landet natt til søndag.

– I Nordland blir det rimelig bra forhold i Vesterålen, Ofoten, Salten. Der skulle det være relativt gode sjanser i kveld.

– I tillegg venter vi lite skyer både i Troms og Finnmark. Det er ikke dermed sagt at det blir helt klart, men mulighetene for å se noe, de er der, påpeker meteorologen.

Som NRK fortalte tidligere denne uka ventes det økt stjerneskuddaktivitet fra lørdag kveld til mandag morgen.

  • Vi vil gjerne ha dine bilder her!

– Geminidene er en av de flotteste og mest pålitelige av alle årvisse svermer. Svermen kan by på oppimot 120 meteorer i timen, men da under optimale forhold, forklarte astronom Jan-Erik Ovaldsen overfor NRK.

Første gang observert for 150 år siden

I motsetning til andre meteorsvermer er opphavet til Geminidene ikke en komet, men et merkelig, steinaktig objekt ca. 5 km i diameter.

Det har fått navnet 3200 Phaethon og er klassifisert som en asteroide, noe som gjør Geminidene til den eneste meteorsvermen som ikke er forårsaket av en komet.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien fra 2012)

Geminidene viser seg rundt 12. til 14. desember hvert år, og ble første gangen observert for 150 år siden.

Meteorene fra denne svermen er saktegående. Svermen ser ut til å bli mer intens for hvert år, og det er observert 120–160 meteorer i timen under optimale forhold.

– I år vil halvmånen dessverre være oppe fra rundt midnatt begge nettene, og det betyr at bare de sterkeste meteorene vil være synlige i timene etter midnatt. Som alltid ved himmelobservasjoner er man avhengig av godt og klart vær, sa Ovaldsen til NRK tidligere denne uka.

Lettere skydekke søndag

Ifølge meteorolog Ola Mellem ser det ut til å bli vestavind og mer skyet både i Trøndelag og på Vestlandet lørdag kveld. Østlandet får kanskje noe mindre skyer.

Det er heller ikke alle steder i nord som får klarvær.

– Sør i Nordland på Helgeland, og muligens også i Lofoten, vil det nok komme inn en del skyer. Der venter vi også enkelte sludd- og snøbyger.

Søndag, litt utpå dagen riktig nok, ser det noe lysere ut for hele Nordland fylke.

– Dagen starter med nedbør med vind ifra sørvestlig retning. Det blir liten kuling i nord, og enkelte snøbyger, forteller Mellem.

Fra ettermiddagen av dreier vinden sørøst, ifølge meteorologen, noe som gir stiv kuling sør i fylket og liten kuling i nord.

– På ettermiddagen og kvelden blir det trolig lettere skydekke, sier Mellem, som selv er stasjonert i Tromsø.

– Skal du titte opp på himmelen i kveld?

– Jeg kan jo ta en titt på vei hjem fra jobb. Da ser jeg i alle fall nordlys, smiler meteorologen avslutningsvis.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.