Elever fikk beskjed fra skolen om å hylle Vedum

Sist fredag fikk Brønnøysund videregående skole besøk av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. I forkant mottok elevene en melding fra skolen om at de skulle heie og klappe ham inn. Ingen buing.

Skoleelever ble bedt om å heie på Trygve Slagsvold Vedum

Da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum besøkte Brønnøysund videregående skole fredag hadde elevene fått fri og beskjed fra skolen at de skulle heie og klappe ham fram.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Elev Aleksander Sund (16) går i 1. klasse og er medlem av elevrådet. Han reagerte kraftig på meldinga, som tikket inn på mobilen hans fredag formiddag.

– Jeg reagerte veldig på at vi ikke fikk lov til å bue, men at vi måtte klappe og vise støtte. Jeg følte at vi ikke fikk si meninga vår. Det føltes som om vi ikke kunne si noe stygt om Senterpartiet, sier Sund til NRK.

Sund sier han hadde en plan om å spørre Vedum om han kunne ta seg en prat med sine folkevalgte på fylket, og forklare dem at de må slutte med sentralisering i Nordland. Meldinga fra skolen mener Sund er politisk sensur. Det har han også skrevet et leserinnlegg om i Brønnøysunds Avis.

Dette er meldinga som ble sendt til de 465 elevene ved skolen:

Meldingen fra Brønnøysund videregående skole.
Foto: MELDING FRA BRØNNØYSUND VGS

Vedum besøkte skolen dagen etter at det ble kjent at fylkesrådet i Nordland hadde gått inn for å legge ned flere linjer i den videregående skolen i fylket. Senterpartiet sitter med to representanter i fylkesrådet.

Ved Brønnøysund videregående kan både restaurant- og matfag, og teknikk og industriell produksjon bli borte fra neste skoleår. Dette har satt sinnene i kok.

Aleksander Sund er også leder i Sømna Rød ungdom. Da Vedum kom endte Sund og en kamerat med å skrive «Trygve du er en bro» på en plakat.

– Det betyr Trygve du er kompisen min. Men Trygve du er bro, rimer nesten på Trygve du er blå. Med blå mener vi disktriktsfiendlig.

Rektor beklager

Rektor Sylvi Halseth sier intensjonen med meldinga var at elever som ønsket å engasjere seg skulle få mulighet til det. Fredag var Trygve Slagsvold Vedum invitert til å spise lunsj ved skolen.

– Jeg ser at deler av meldinga er klart uheldig. Spesielt siste del der det står at Vedum er vår støttespiller. Det er opp til hver enkelt elev og andre å avgjøre hvem som er støttespillere eller ikke.

Hun legger til at det gikk litt fort i svingene fredag morgen.

– Man må se denne meldinga i lys av situasjonen vi var i. Fylkesrådets innstilling har skaket opp mange på skolen og i lokalmiljøet. Da det ble kjent at lokale entreprenører ville ha en markering ved skolen, ble det spurt om elever som ønsket å være med, kunne delta.

I dag beklager rektor meldinga.

– Jeg må beklage så mye hvis meldinga oppleves som politisk sensur. Det var overhodet ikke hensikten. Det er opp til den enkelte elev å ha sin formening om politikk.

Aleksander Sund sier at han skal ta opp saken i Brønnøy ungdomsråd i morgen.

– Skoleledelsen bør vite bedre før de skriver noe sånt. Det er ytringsfrihet i landet. Vi kan skrive og mene det vi vil. Å si at vi ikke skal bue, er bare tull.

Skylder på regjeringen

Trygve Slagsvold Vedum selv skyldte på regjeringen da han ble spurt av NRK om hvordan Senterpartiet lokalt kunne gå inn for å kutte 29 studielinjer i Nordland.

– Spesielt Nordland har blitt veldig hardt rammet av det nye inntektssystemet for fylkene. Inntektene går ned med nesten 500 millioner kroner i løpet av noen år. Det er tøffe runder og det er det Nordland står i nå, sa han.

Vedum understreket at Senterpartiet gikk inn i fylkesrådet med krav om at ingen skoler skal legges ned.

– Det viktige har vært å opprettholde alle skolene.