NRK Meny
Normal

Elevene ved denne skolen kan selv velge når de vil ta ferie

Mens andre skoler holder stengt i vinterferien, holder en barneskole i Bodø åpent hele uka. Ved Alstad barneskole har de en fleksibel ferieordning som skal gi mindre fravær ellers i året.

Mens andre skoler holder stengt på grunn av vinterferie, er det en barneskole i Bodø som holder åpent denne uka. Ved Alstad barneskole praktiseres såkalt fleksibel vinterferie-ordning, som skal gi mindre fravær ellers i året.

Marte Fygle (bildet) er godt fornøyd med ordningen. FOTO: Vilde Bratland Erikstad / NRK.

– Det er deilig å selv kunne bestemme når man skal ta ferie, sier Marte Fygle.

Are henrik Hansen og Kristian

Are Henrik Hansen og kompisen Kristian gir ordningen tommel opp. – Det er litt mer stille enn ellers, og det er bra, for da får vi gjort mer, sier Kristian.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Mens mange klasserom i Norge står tomme denne uka, er et titalls elever i full aktivitet ved Alstad barneskole. 5.-klassingene NRK møter har bare positive ting å si om ordningen med å selv kunne bestemme når fridagene skal tas ut.

– Det beste er at man kan ta fri når det passer deg og familien din. Selv skal jeg være på skolen hele uka, og ta ferie senere når vi skal til Østerrike, sier Andrea Heim.

Ønsket få ned fraværet

Rektor Ruth-Nina Ostad forteller at bakgrunnen for ordningen er et ønske om å få ned antall søknader om skolefri for elevene. De kan velge å ta en hel uke ferie senere, eller spre fridagene over enkeltdager utover skoleåret.

Fornøyd rektor Ruth-Nina Ostad

FORNØYD: ​Rektor Ruth-Nina Ostad.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

– Vi ønsker selvfølgelig å ha barna på skolen flest mulig dager, og vi har veldig gode erfaringer med å gjøre det på denne måten. Både elever og lærere kommer med positive tilbakemeldinger, sier Ostad.

Også lærerne støtter ordningen. Kontaktlærer ved 5. trinn, Liv Texmo, forteller at hun får mer tid til hver elev og kan lå mer i dybden på ting de har gjennomgått i pensum tidligere, noe som kommer godt med for elever som trenger litt ekstra oppfølging.

– Vi går ikke videre i pensum, men kan fordype oss litt i ting vi har gjort før. Og så kan vi være litt i forkant og gi elevene en liten forsmak på det som kommer.

– Vil du anbefale dette til andre skoler i landet?

– Hadde jeg skulle begynne å jobbe på en annen skole, så ville jeg ha anbefalt det. Vi har innarbeidet dette over flere år, og fått det til å fungere på en god måte.

Mener flere burde velge fleksibel ferie

I går tok Arbeiderpartiet til orde for at dagens ordning med tvungen vinterferie er utgått på dato. Stortingsrepresentant Marianne Aasen mener vinterferien er gammeldags og bør erstattes av mer fleksible fridager gjennom skoleåret.

Skolesjef Tore Tverbakk i Bodø er enig, og mener flere burde vurdere en fleksibel vinterferie.

– Jeg har inntrykk av at det er et ønske om større fleksibilitet for å avvikle ferie. Derfor synes jeg at man bør se på muligheten og løfte fram fordelene med fleksibel ferie.

Stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) er på sin side skeptisk, og sa til NRK i går at han mener kommunene allerede har nok fleksibilitet til å bestemme når de skal avvikle ferier på skolen.