Hopp til innhold

Flere tips etter mistanke om brutal henrettelse av unghund

Politiet har fått en rekke med tips etter at en unghund ble funnet død under ei bru med et tau festet hardt om halsen. Men NOAH frykter ingen vil straffes for ugjerningen.

Helgelandsbrua

HELGELANDSBRUA: Under denne brua ble unghunden funnet med et tau festet stramt rundt halsen. Nå har politiet fått inn flere tips i saken og vil starte avhør så snart det lar seg gjøre.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009

Hunden ble funnet torsdag morgen under Helgelandsbrua i Sandnessjøen og anslås å være mellom 6-10 måneder. Den ene taustumpen var revet av og politiet har derfor jobbet ut i fra en teori om at noen har festet noe tungt til tauet, for så å ha kastet hunden utfor brua.

Nå har politiet fått inn en rekke tips i saken.

– Vi vet hvem hundeeier er og vil gjennomføre avhør så snart det lar seg gjøre, sier lensmann i Sandnessjøen, Oddbjørn Lorvik.

Han kan foreløpig ikke gå inn på bakgrunnen til at hunden ble dumpet på den måten den ble.

– Men vi har tro på at det vi finner ut hva som har skjedd, sier han.

Men det er ikke uvanlig at saker hvor det er mistanke om dyremishandling skjer uten at saken blir hverken anmeldt, etterforsket eller at noen blir dømt, mener dyrevernsorganisasjonen NOAH.

Siri Martinsen

NOAH: Siri Martinsen, pressekontakt for NOAH, sier de så langt i år har levert inn 10 anmeldelser av dyremishandling, men at sakene sjeldent fører fram.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Fant aldri gjerningsperson

I juli fortalte NRK om en familie i Gruben i Rana som kom fra ferie og fant sine to kaniner drept og begravd i hagen. Det var den 16 år gamle datteren i huset som oppdaget pelstuster i marka og fant de to kaninene.

– I denne saken ble det levert inn anmeldelse og vi etterforsket saken på vanlig måte. Men som i alle kriminalsaker er vi avhengig av vitner og tekniske bevis, noe vi ikke fant i denne saken, sier Bjørn Einar Bjørnå, etterforskningsleder for politiet på Helgeland.

Han sier at denne saken ble prioritert utifra bemanning og ferieavikling, men at de ser alvorlig på slike hendelser.

– Men utifra mangel på bevis og vitner ble saken henlagt uten at vi fant noen gjerningsperson, sier Bjørnå.

Frykter hund ble kastet 45 meter

Vel én måned etter er det funnet av den døde unghunden som ryster lokalsamfunnet på Helgeland.

Det var Merethe Hansen som fant hunden da hun skulle ut med båten torsdag morgen. Hun sier hun ikke unner noen det synet som møtte henne.

– Stakkars hund. Helt hjelpesløs, sa hun til NRK.no i går.

Helgeladsbrua ligger mellom Alstahaug og Leirfjord i Nordland og seilingshøyden er 45 meter. Politiet frykter at hunden er blitt kastet utfor av noen som ønsket å kvitte seg med den.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Død hund Helgelandsbrua

TRIST SYN: Denne hunden ble funnet i vannkanten med et tau rundt halsen. Politiet tror noen har kastet den utfor brua med noe tungt i den ene enden.

Foto: Merethe Hansen

Det er Mattilsynet som nå har hunden inne for obduksjon. Der vil de forsøke å finne ut av hva hunden døde av og om den led den en langsom død.

For dyrevernsorganisasjonen NOAH er det gode nyheter å høre at saken har fått en høy prioritet og at politiet har tro på en løsning i saken.

– Alt for mange politi distrikt tar ikke denne type hendelser alvorlig. Vi leverer rundt én anmeldelse i måneden på dyremishandling, men de aller fleste sakene blir henlagt med begrunnelse i mangel på tekniske bevis eller kapasitetshensyn, sier Siri Martinsen, pressekontakt for NOAH.

– Få blir dømt

For flere steder i landet har det vært gjort makabre funn det siste året. I fjor var det innbyggerne i Stavanger og tettstedene rundt, som opplevde flere tilfeller av dyremishandling.

I april i fjor ble en svane funnet druknet med et lodd rundt halsen, som var festet med det som så ut som et tau eller ståltråd. Den gang sa politiet i Rennesøy og Kvitsøy at saken ikke ville bli etterforsket, men at den ville bli tatt opp hvis politiet fikk tips om hvem som sto bak mishandlingen.

I fjor sommer ble et pinnsvin tent på og mishandlet til døde. To gutter ble senere tatt for ugjerningen, men politiet droppet saken fordi det ikke var kommet inn noen anmeldelse. Like etterpå leverte dyrebeskyttelsen NOAH inn en anmeldelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Svane druknet

DRUKNET SVANE: I Rennesøy i Rogaland ble en svane druknet med et lodd om halsen. Saken ble ikke etterforsket av politiet.

Foto: Sigbjørn Berentsen/Bygdebladet

Senere den sommeren ble en hund funnet hodeløs på bunnen av sjøen ved Li i Hommersåk, som ligger like utenfor Sandnes. Hunden var bundet fast ved hjelp av et tau rundt beina og senket med en stor stein.

– Så vidt jeg vet fikk ingen av sakene noen strafferettslige reaksjoner. Det er provoserende. Derfor er det positivt at politiet i Helgeland settes fokus på denne saken, sier hun.

Hun advarer samtidig om at i flere saker finner politiet ut hvem som står bak mishandlingen, men at det likevel ikke er noen som dømmes.

Ille syn søndag morgen

FANT SKJÆRER PÅ STAKITTGJERDE: I Sandefjord i fjor ble det funnet to skjærer som var tredt på et stakittgjerde. Når NRK kontakter politiet i Vestfold blir vi opplyst at denne saken aldri ble anmeldt og derfor ikke etterforsket.

Foto: Morten Harangen / NRK

– Det er stort sett i de sakene hvor det er snakk om utrydningstruede dyrearter, at det følges opp med tiltaler, mener Martinsen.

NOAH sendte i 2008 et brev til justisdepartementet hvor de reagerer på det de mener er alt for lave straffer for dyremishandling.