Hopp til innhold

Dykkerulykke i Pluragrotta – én person bekreftet død

En amerikansk statsborger er bekreftet død etter en dykkerulykke i Pluragrotta i Rana. Selv om det ble benyttet hjertestarter etter kort tid, sto ikke livet til å redde.

Dykkerulykke i Rana. Utstyret til dykkerne ligger fastfrosset igjen på vannet.

Utstyret til dykkerne ligger fastfrosset igjen på vannet.

Foto: Frank Nygård / NRK

En amerikansk statsborger er bekreftet omkommet etter en dykkerulykke i Pluragrotta i Rana.

Ifølge politiførstebetjent Alf Ulrik Stenberg Rokstad ved politistasjonen i Mo i Rana fikk mannen et anfall under vann. Han var en del av en gruppe på ni personer, men under dykket var de en gruppe på tre.

– De stoppet opp i et kammer for å sjekke utstyr, og konstaterte med at alt var i orden. På vei tilbake oppdager de at mannen som var sist i rekka hadde fått et anfall under vann.

Pårørende er varslet, opplyser politiet.

Berømmer innsatsen med å berge liv

Stenberg Rokstad forteller videre at en i følget svømte i forveien for å varsle mannskap på land, mens den andre jobbet med å frakte ut dykkeren.

Helsepersonell jobbet med mannen i én time, før han ble erklært død på stedet.

– Jeg må berømme meddykkere og annet personell på stedet for innsatsen. Dessverre sto ikke livet hans til å redde.

Ifølge politiet skal gruppen fremstå som profesjonelle dykkere, med erfaring fra flere tusen dykk.

– Tragisk ulykke

Ina Santala Jordbru er daglig leder for Plura Valley, og driver stedet sammen med mannen Jani. Forrige uke arrangerte paret en konsert i grotta, som ble historisk fordi den bare kunne oppleves ved å dykke.

I dag ble gleden over bragden snudd til sorg ved den populære turistattraksjonen.

Daglig leder i Visit Plura, Ina Trælnes.

Ina Santala Jordbru, daglig leder ved Plura Valley.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Det er en tragisk dag for verdens dykkermiljø. Det er aldri lett å vite når det skjer ulykker, men medisinske årsaker kan en ikke forhindre, sier Santala Jordbru.

Hun er utdannet sykepleier, og er derfor godt rustet for å bedrive førstehjelp hvis en ulykke inntreffer.

– I løpet av tre minutter var vi på plass med hjertestarter og kom i gang med førstehjelp. Vi gjorde det riktige, men dessverre klarte vi ikke å berge livet.

De neste dagene skal hun ta vare på vennegjengen som har mistet en kamerat.

– De trenger at noen stiller opp for dem, og det prioriteres nå, avslutter Santala Jordbru.

Nødetater rykket ut

Det var like før klokken 16 i ettermiddag politiet i Nordland fikk melding om en dykker som hadde mistet bevisstheten under vann i Pluragrotta i Rana.

Alle nødetater ble sendt til stedet, i tillegg til luftambulanse og et SAR Queen-helikopter.

Operasjonsleder ved Nordland politidistrikt Kai Eriksen kunne bekrefte at en person var hentet ut og fikk hjerte – og lungeredning av de som var i følget. Det ble jobbet for å berge liv.

Gruppen som dykket i grotta skal ha vært ni personer.

– Det var en person fra følget som ringte inn til oss. Det ble opplyst om at de var 20–30 meter inn og ned i grotten. Vi må få snakket med de i følget som er på stedet for mer informasjon.

Kai Henrik Eriksen, operasjonsleder Nordland politidistrikt

Kai Eriksen, operasjonsleder i Nordland politidistrikt.

Foto: Martin Giæver / NRK

Tenker på de involverte

Politiet sier de har god oversikt over hendelsesforløpet, og vil etterforske saken. Politiet på stedet kan foreløpig ikke si om Pluragrotta blir stengt i forbindelse med ulykken.

Heller ikke Rana kommune går inn for å stenge grotta. Varaordfører Anita Sollie sier kommunen forholder seg til politiets vurderinger, og vil bli involvert dersom det blir aktuelt.

Sollie sier kommunen er stolt over kommunens attraksjon, men at dødsbudskapet var en trasig beskjed å få.

– En slik ulykke berører alle, også oss som samfunn. Mine tanker går til de pårørende og til de involverte. Jeg har inntrykk av at sikkerhet er veldig viktig for Plura Valley, men ulykker kan forekomme, sier Sollie.

Flere ulykker tidligere

Pluragrotta, som ligger i Rana kommune, regnes som Nord-Europas lengste. Grotta besøkes årlig av norske og utenlandske dykkere, og har etter hvert blitt et godt besøkt sted av dykkere fra hele Europa.

I 2014 besøkte fem finske grottedykkere Pluragrotta. Turen endte i en dødsulykke, der to av dykkerne omkom halvannen kilometer inn i grottesystemet.

I redegjørelsen fra ulykken sto det at dykkerne delte seg opp i to grupper. Dykkeren fra den første gruppen satte seg fast i en trang passasje og fikk problemer med pusteutstyret. Mannen kom seg ikke løs, og døde på 110 meters dyp.

Den andre mannen som mistet livet deltok i den andre gruppen, og døde også som følge av problemer med utstyret.

En 37 år gammel mann fra Grimstad mistet livet i grotta i 2006. Personen gikk tom for luft etter å ha fått skader på dykkerutstyret underveis.