Hopp til innhold

Dømt for å ha kvalt kona i campingvogn

En mann i 60-årene er dømt til 12 års fengsel for å ha kvalt sin kone i campingvogna deres.

Mann pågrepet etter mistenkelig dødsfall

Lørdag 6. juli i fjor ble en kvinne i 50-årene funnet død på Havblikk camping. Hennes mann ble senere pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no

Mannen dømmes også til å betale 200.000 kroner i oppreisingserstatning til hver av de tre voksne sønnene.

Ifølge dommen la han hendene rundt halsen på kona og klemte til slik at hun døde av kvelning.

Vurderer anke

60-åringens forsvarer Per Magne Kristiansen sier at hans klient tar dommen til etterretning.

– Fengselsstraffen samsvarer med aktors påstand og Høyesteretts praksis.Vimente imidlertid det finnes formildende omstendigheter i denne saken, og skal nå vurdere om dommen blir anket, sier Kristiansen til NRK.no.

Under rettssaken i Rana tingrett sist uke ba aktor Erik Thronæs om 12 års fengsel for mannen i 60-årene som sto tiltalt for drapet på sin egen kone.

Aktor i Nesna-drapssaken, Erik Thronæs

I Rana tingrett la aktor Erik Thronæs i dag frem sin påstand mot den drapstiltalte ektemannen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Rettssak Nesna

Forsvarer Per Magne Kristiansen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Bistandsadvokat Nesna

Bistandsadvokat Dag Jodaa sammen med aktor Erik Thronæs og forsvarer Per Magne Kristiansen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
– Det er ingen rimelig tvil om at det er tiltalte som er gjerningsmannen, sa Thronæs i innledningen av sin prosedyre.

I dag er påtalemyndigheten godt fornøyd med dommen.

– Vi har fått fullt gjennomslag både når det gjelder bevisvurderingen og straffepåstanden. Dersom det kommer en anke, forholder vi oss til det, sier Thronæs til NRK.no.

– Hun ble kvalt

Kvinnen ble funnet død på Havblikk Camping i Nesna i fjor sommer. Det var ektemannen som meldte fra om at kona var død av hjertestans. Ifølge obduksjonsrapporten ble kvinnen kvalt, og ektemannen ble siktet og senere tiltalt for forsettlig drap. Den tiltalte mannen har hele tiden nektet straffskyld.

Men bevisene mot tiltalte er overveldende, mente aktor i retten.

– Det er ikke funnet tekniske spor etter en ukjent gjerningsmann, og det er heller ikke motiv for at det skulle være noen andre som har gjort dette. Samtidig kan vi utelukke selvdrap. Skadene på avdødes hals er påvist på flere steder som passer med at det er tatt et kvelningsgrep, sa han.

Mannen i 60-årene beskrev et til dels konfliktfylt forhold til sin ektefelle. Han fortalte om en episode i fjor, der kona klorte ham med neglene og sprang etter ham med kniv. Ifølge ektemannen kunne kona bli veldig aggressiv når hun hadde drukket.

Tiltaltes forsvarer Per Magne Kristiansen avsluttet sin prosedyre med å legge ned påstand om full frifinnelse.

– Slo ektemannen

Hvis retten likevel skulle mene at tiltalte drepte kvinnen i 50-årene, ba forsvareren om at det tas hensyn i straffeutmålingen til berettiget harme.

– Hun har slått han og det har blitt tiltagende verre. Denne kvelden opptrådte hun provoserende, og kan ha strukket strikken for langt, avsluttet Kristiansen.

Det oppsto en diskusjon mellom tiltalte og kona om hvorvidt båten skulle selges. Kona ville selge båten. Stemningen i vogna ble etterhvert så dårlig at konas venninne valgte å forlate paret.

Før hun forlot, ba den nå avdøde kvinnen venninnen sin om å ikke låse døra på sin campingvogn i tilfelle hun trengte et sted å dra til.

Politiet om drapssaken i Nesna

Her kan du se politiets første pressekonferanse etter drapet. Politiadvokat Andreas Christiansen (i midten) fortalte at politiet hadde utvidet siktelsen mot mannen i 50-årene.