Drapstiltalt ektemann: – Hun kontrollerte meg

Mannen som er tiltalt for å ha drept sin egen kone hevdet i retten at hun snurret ham rundt lillefingeren. Dommeren har begjært lukkede dører av hensyn til privatlivets fred.

Aktor og forsvarer

Den drapstiltaltes forsvarer, Per Magne Kristiansen (i midten) ber om lukkede dører av hensyn til privatlivets fred. Her er forsvareren sammen med aktor Erik Thronæs.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Den drapstiltalte mannen i 60-årene startet sin forklaring i Rana tingrett mandag formiddag.

Mannen er tiltalt for å ha drept sin egen kone ved kvelning. Kvinnen ble funnet drept på Havblikk Camping i Nesna i Nordland lørdag 6. juli i fjor sommer.

Den tiltalte har hele tiden nektet straffskyld, mens påtalemyndigheten mener de kan bevise at han forårsaket ektefellens død.

I Rana tingrett tegnet aktor Erik Thronæs et bilde av hva som skjedde i campingvogna den aktuelle natta.

Thronæs fortalte i sitt innledningsforedrag at obduksjonsrapporten viste at avdøde hadde skader på halsen som var forenlig med vold mot halsen.

Vitneforklaringer og åstedsundersøkelser viser at det ikke har vært en ukjent gjerningsmann, men at det er tiltalte som er gjerningsmannen, fortalte Thronæs i retten.

– Tiltalte tok livet av henne ved kvelning. Vi har ingen andre forklaringer. Vi har prøvd å finne andre muligheter, og andre gjerningsmenn, men vi har ingen andre forklaringer enn at det er ektemannen som har gjort dette, sa han.

Ber om lukkede dører

Bistandsadvokat Nesna

Retten vurderer nå ønsket om lukkede dører. Her er bistandsadvokat Dag Jadaar sammen med aktor Erik Thronæs og forsvarer Per Magne Kristiansen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Før retten tok lunsjpause fortalte den drapstiltalte mannen i 60-årene om en vanskelig oppvekst. Mannen forklarte seg også om et omflakkende yrkesliv.

I retten ga mannen uttrykk for at hans nå avdøde kone, som han møtte i ung alder, kontrollerte ham.

De to var gift i 37 år, og drev flere forretninger sammen. Tiltalte hevdet blant annet at kona «snurret ham rundt lillefingeren».

Mannen ønsker å forklare seg om forholdet til kona for lukkede dører, og hans forsvarer har derfor bedt retten ta hensyn til privatlivets fred.

Like etter lunsj ble det klart at dommerne har begjært lukkede dører.

Byttet ut dommer

Nye dommere Nesna-rettssak

Etter en kort pause var dommerne på plass igjen med et nytt medlem. Den ene meddommeren måtte byttes ut etter domstolloven paragraf 108, fordi han var inhabil.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Rettssaken mot mannen, som skal gå over fire dager i Rana tingrett, ble mandag morgen utsatt fordi den drapstiltalte mente én av meddommerne var inhabil.

Årsaken er at et familiemedlem av dommeren skal ha hatt et yrkesforhold den nå avdøde kvinnen.

Meddommeren ble erklært inhabil etter domstolloven paragraf 108, og en ny meddommer ble raskt oppnevnt.

Like etter at dommerbyttet fant sted erklærte tiltalte seg ikke skyldig etter tiltalen.

– En tung tid

Tiltaltes forsvarer, Per Magne Kristiansen, forteller om en vanskelig tid for klienten.

– Den har vært tung, det følger jo av sakens natur. Det er snakk om nær familie som er gått bort, og det er flere barn som er innvolvert. Slik at det har vært en veldig vanskelig tid, og helt sikkert også for de pårørende, sier Kristiansen til NRK mandag formiddag like før rettssaken startet.

Forsvareren sier klienten tar tiltalen til etterretning.

– Han er selvsagt lei seg for at han er kommet i en slik situasjon, men han kan ikke gjøre noe annet enn å ta den til etterretning.

– Samtidig erklærer han seg ikke skyldig, legger han til.

Undersøkt av sakkyndige

Etterforsker drap på campingplass på Nesna

Politiet skjønte snart at det var noe mistenkelig med dødsfallet på Havblikk camping i juni 2013. Etter ei kort tid ble ektemannen siktet for forsettlig drap.

Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no

Etter nærmere undersøkelser og obduksjon ble det slått fast at kvinnen i 50-årene døde av kvelning.

Rettspsykiatere har kommet fram til at mannen kan dømmes til fengsel, etter at mannens forsvarer ba om at den tiltalte skulle undersøkes av sakkyndige.

– Når det er reist tiltale med påstand om straff ligger det i sakens natur at de sakkyndige har ansett tiltalte som strafferettslig tilregnelig, sa statsadvokat Erik Thronæs til NRK.no tidligere i mars.

– Tiltalen baserer seg på en samlet bevisvurdering av det etterforskningsmaterialet politiet har fremskaffet. Det er snakk om både tekniske og taktiske undersøkelser, avhør av vitner, åstedsundersøkelser og innhenting av biologisk materiale, la han til.