Disse ekornbildene får stor oppmerksomhet

Ida Novas ekornbilder blir omtalt i så vel lokale som nasjonale medier. Nå håper fotografen bildene kan ende opp i en barnebok.

Ekorn henter seg et kjærlighetsbrev

KJÆRLIGHETSBREV: Lillemor, som Nova kaller et av ekornene, har tilsynelatende begynt å motta frierbrev.

Foto: Ida Johanne Nova

Ida Johanne Nova fra Bodø har over de tre siste årene blitt god venn med tre ekorn som bor og lever rundt stallen hennes på Grønnåsen i Bodø.

Ekorn på shopping

Slik ser det ut når et ekorn er på shopping.

Foto: Ida Johanne Nova

Ofte når Ida skal ut med hesten sin, venter de tre krabatene på henne. Om det er fordi de er fotogene, vites ikke. Men etter hvert som ekornene har blitt tamme, har bildene bare blitt bedre og bedre, forteller Nova. Og responsen har ikke latt vente på seg.

– Jeg har fått ganske bra respons ja, senest i VG. Bildene er mer avanserte nå enn før, og det er klart at man blir motivert til å ta flere bilder når såpass mange liker og kommenterer bildene mine, sier hun til NRK.

Av og til har hun noen ideer til potensielle bilder, men sjelden noen tydelig plan: Bildene oppstår i situasjonen som utfolder seg idet hun legger små rekvisitter foran ekornene, og «lurer» de inn i ulike situasjoner ved hjelp av nøtter.

– Med den snømannen, som jeg la ut bilde av i dag, så la jeg litt nøtter rundt omkring, og endret litt på snømannen etter hvert som jeg tok bilder. Da blir resultatet ganske morsomt.

I bildet øverst i denne saken ser det ut som om at ekornet henter et frierbrev fra en postkasse. I virkeligheten er ekornet ute etter en nøtt like bak brevet, avslører fotografen.

Lillemor lager snømann ☺<3 Litt synd at det ble så dårlig dagslys i dag og i tillegg valgte ho her å starte tidligere enn jeg skulle ønsket :-P

Publisert av Ida Johanne Nova Torsdag 4. februar 2016

– Blir ikke like tamme som kjæledyr

Har du selv lyst til å «temme» smådyr for så å ta bilde av dem, har zoolog Einar Strømnes ved naturhistorisk museum i Oslo noen gode råd.

– Du får dem nok ikke like tamme som kjæledyr, men hvis man fôrer dem jevnt over noen uker eller måneder, kan du få dem til å bli ganske fortrolig med deg, sier han.

Men man imidlertid bør ikke gå lenger enn dét, legger Strømnes til, og forklarer at ville dyr hører ute i det fri, og ikke bør tas med inn i huset.

Ekorn ute på tur

Ut på tur, aldri sur.

Foto: Ida Johanne Nova

Barnebok?

Og at folk har latt seg imponere av Bodø-fotografen, er det liten tvil om. «Det MÅ bli ei barnebok av dette», skriver en person på Facebook. «Ida, du har ikke nå valg nu. d MÅ bli ei boka av alle disse fine bildan», skriver en annen.

– Ja, det hadde vært artig med en bok. Hadde et forlag eller noen kommet med et tilbud, hadde jeg takket ja.

– Hva blir det neste bildet?

– Det er hemmelig, det får du se når jeg legger ut noe neste gang, avslutter Nova.

Ekorn tar bilde av Ida Nova

Ida Johanne Nova jaktet lenge på dette blinkskuddet, som hun fikk takket være nøtter, tålmodighet og litt flaks.

Foto: Ida Johanne Nova (eller kanskje ekornet?)
  • Bilde over ble først omtalt av Bodø Nu.