Hopp til innhold

Fiskekroker fra middelalderen kommunens stolthet

Øksnes er Norges største torskekommune, og det vises selvfølgelig igjen i kommunevåpenet.

Hjelle på Myre i Øksnes

Øksnes er Norges største torskekommune. Her fra tørrfiskproduksjon på Myre.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

To svarte angler oppstilt rygg mot rygg mot gull bakgrunn. Kommunevåpenet til Øksnes har sin opprinnelse i en gammel fiskekrok som ble funnet i jorda på «Gamle Langenes Vær», og som symboliserer fiskerikommunen Øksnes.

Øksnes, kommunevåpen

Øksnes sitt kommunevåpen.

Under 150-årmarkeringa av formannskapsloven, som var en direkte etterfølger av grunnlovsjubileet, ble Øksnes sitt kommunevåpen spesielt trukket fram. De to anglene, eller juksakrokene som mange av oss her nord bruker som betegnelse om motivet, skapte stor interesse også på vårt nasjonale plan. Det har gledet ordfører Jørn Martinussen.

– Det er jo alminnelig godt kjent at juksa og lina som er utstyrt med krok gir oss den beste kvalitetsfisken. For meg er kommunevåpenet til Øksnes et symbol på kvalitet også. Vi er jo blitt Norges største torskekommune. Og vi ynder å snakke om kvalitet og det vi leverer, sier ordfører Jørn Martinussen.

Fra middelalderen

Øksnes kommune ligger nord på Langøya i Vesterålen med sine 4.500 innbyggere. Kommunen har et areal på 319 kvadratkilometer, med Myre som administrasjonssenter. Fra middelalderen og fram til etter siste verdenskrig var «Gamle Langenes Vær» et betydelig fiskevær, det største i Vesterålen på 1500-tallet. Det er som følge av arkeologiske utgravinger i dette området at juksakroken ble funnet, den som er opphavet til Øksnes sitt kommunevåpen.

Idekonkurranse

Kommunevåpenet til Øksdnes ble til etter en idékonkurranse i 1984, og ble første gangen brukt i 1987. Ordfører Jørn Martinussen er ikke i tvil om at folket i Øksnes kjenner seg igjen i kommunevåpenet, og at de to juksakrokene symboliserer tilhørighet.

– Og selvfølgelig bygger jo dette identitet. Nå i forbindelse med kommunereformen har det blitt mye diskusjon om nettopp identitet og tilhørighet. Jeg har respekt for at folk tenker ulikt om dette, men jeg føler også en veldig sterk identitet og tilknytning til regionen Øksnes.

(artikkelen fortsetter under)

Ordfører i Øksnes, Jørn Martinussen, fra Øksnes Tverrpolitisk Liste.

Ordfører i Øksnes, Jørn Martinussen, fra Øksnes Tverrpolitisk Liste.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

– Stedet Myre og kommunen Øksnes, ikke nødvendigvis organisasjonen Øksnes kommune. Gå bare til nabobygda Alsvåg. Spør man folk der om deres identitetsfølelse og opplevelsen av tilhørighet får man svar som dokumenterer at den er veldig sterk. Uavhengig av noen paraplyoverbygning eller ikke. Vi må jo se hvordan vi skal nyttiggjøre oss dette i ettertida. Jeg tror nok mange vil være interessert i å bruke kommunevåpenet, selv om det skulle vise seg at vi blir en del av en større kommune, leggeer ordføreren til.

Samlerobjekt

Øksnes sitt kommunevåpen har vakt interesse langt utenfor kommunegrensa. Det er blitt et yndet samleobjekt for de som samler på jakkemerker og pins, noe ordfører Jørn Martinussen har fått erfare.

– Jeg bærer kommunevåpenet med stolthet. Det inngår i mitt ordførerkjede, og skaper veldig stor oppmerksomhet når jeg har det på meg. I Oslo under 200-årsmarkeringa for Grunnloven var det mange som kom bort til meg og ga uttrykk for at de syntes det var et flott kommunevåpen. Det er jo ikke uten grunn at folk bærer sine symboler på brystet eller jakkeslaget. Vi ser jo at dette betyr noe, sier ordfører i Øksnes, Jørn Martinussen.

Øknsnes