Hopp til innhold

Båtklammeren holder Hemnes sammen

En båtklammer i gull på koboltblå bakgrunn er Hemnes sitt kommunevåpen.

Ordfører Kjell Joar Petersen Øverleir med Hemnes sitt kommunevåpen.

Ordfører Kjell Joar Petersen Øverleir med Hemnes sitt kommunevåpen.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

Båtklammer symboliserer den årelange og omfattende båtbyggertradisjonen til Hemnes. Under klinkbygging av trebåter i gamle dager ble båtklammeren brukt til å holde båtbordene på plass mens klinkinga pågikk.

Hemnes sitt kommunevåpen

Hemnes sitt kommunevåpen.

– For oss i Hemnes er båtbyggertradisjonen så sterk at det var helt naturlig å velge båtklammerenn som kommunevåpen, sier ordfører Kjell Joar Petersen Øverleir (H).

Med Korgen som administrasjonssenter strekker Hemnes kommune seg fra smul sjø i Ranfjorden og Sørfjorden til evig snø ved Okstindbreen, med den 1916 meter høye Oksskolten som Nord-Norges høyeste fjell. De store høydeforskjellene gjør Hemnes til en kraftkommune, der også jordbruket står sterkt. Men det er likevel som båtbyggerkommune at Hemnes har de sterkeste tradisjonene.

Enorm båtproduksjon

– Båtproduksjonen har vært enorm i Hemnes. Mellom 1850 og 1900 ble det i kommunen vår produsert 50.000 trebåter, hovedsakelig nordlandsbåter. Og etter den tid er det bygd flere titalls tusen båter. Nøyaktig hvor mange vet vi ikke. I tillegg ble det på 1900-tallet igangsatt produksjon av fritidsbåter på Hemnesberget, og derfra er det i hvert fall gått ut 140.000 båter fra kommunen. Det er en ekstremt sterk båtbygging som har vært i vår kommune, sier Kjell Joar Petersen Øverleir.

Kommunevåpenet med båtklammeren er utformet av kunstneren Anne Lofthus Valla, som opprinnelig kom fra Vinje i Telemark. Hennes datter, Marit Valla, arbeider i dag som bygdeutvikler i Hemnes.

– Sterkt symbol

Okskalvan, Hemnes kommune

Okskalvan i Hemnes.

Foto: Jan Inge Larsen

– Jeg har vel ikke reflektert så mye over akkurat det etter at jeg begynte å jobbe i Hemnes kommune. Men det er veldig artig å se kommunevåpenet daglig og vite at det er min mor som har laget det. Jeg er stolt av henne, og jeg tror mange her i kommunen har et forhold til kommunevåpenet. Fordi det er så sterkt et symbol på båtbyggertradisjonen vår, sier Marit Valla.

Skaperglede mellom smul sjø og evig snø er slagordet til Hemnes kommune. Selv om båtklammeren ikke brukes lenger mener Marit Valla at kommunevåpenet er et flott symbol på skaperglede.

– Det er utrolig mange kreative mennesker i kommunen vår. Jazzfestivalen på Hemnesberget er et eksempel, Klemetspelet i Leirskardalen er et annet. Vi har også andre festivaler av ulike slag som har rot i vår kultur. I det hele tatt; det oser av kreative folk på alle nivå.

Folk i Hemnes er stolt av sitt kommunevåpen. Og ordfører Kjell Joar Petersen Øverleir tror båtklammeren er spesielt viktig i formidlinga av Hemnes sin historie.

– Jeg synes det er viktig å ha et kommunevåpen. Det symboliserer noe som er av stor betydning for kommunen. Og i Hemnes har jeg inntrykk av at folk er stolt av kommunevåpenet sitt. Det kan avgjort brukes som et utgangspunkt for at de unge som nå vokser opp skal få vite om de sterke tradisjonene som har vært i Hemnes kommune. Sier ordfører Kjell Joar Petersen Øverleir. Oppvokst på Østlandet, men med røtter til Leirskardalen i Hemnes, der han har overtatt en slektsgård der han fortsatt akter å bo.

Hemnes