Hadsel sine gullringer

Fire gullringer på blå bunn. Det er de fire øyene som Hadsel kommune ligger på.

 OPPLEVELSEN AV TROLLFJORDEN

Trollfjorden i Hadsel.

Foto: Anders Leines / NRK

Hadsel kommune

Hadsel sitt kommunevåpen, fire gullringer på blå bakgrunn som symboliserer de fire øyene Hadsel kommune ligger på.

Hinnøya, Langøya, Hadseløya og Austvågøy. Den blå bakgrunnen i kommunevåpenet er havet som omgir øyene.

– Jeg vet ikke om noe finere kommunevåpen i hele landet vårt, sier avtroppende ordfører Kjell Børge Freiberg fra Fremskrittspartiet.

Det bor i overkant av 8000 mennesker i Hadsel. Kommunen har et areal på 566 kvadratkilometer, og det er Higrasvtinden på Austvågøya som er det største fjellet med sine 1146 meter over havet.

Eget kommunevåpen fikk Hadsel i 1976, godkjent ved kongelig resolusjon. Ifølge ordfører Kjell-Børge Freiberg kunne også andre symboler ha prydet kommunevåpnet.

– Vi har også andre store og flotte symboler i kommunen vår. Trollfjorden, som ligger på Austvågøy, og fjellet Møysalen. Og vi har ikke minst Hurtigruten. Det var jo selvfølgelig en avveining som ble gjort den gangen man bestemte seg for hvordan kommunevåpenet vårt skulle se ut, der havet er utgangspunktet, sier Freiberg.

Avtroppende ordfører i Hadsel, Kjell Børge Freiberg, med ordførerkjedet.

Avtroppende ordfører i Hadsel, Kjell Børge Freiberg, med ordførerkjedet.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

Starten på Hurtigruteeventyret

Det var i Hadsel at Hurtigruteeventyret begynte, med etableringa av Vesteraalske Dampskibsselskap, VDS, som rederiet ble forkorta til. I Hadsel står logoen til VDS fortsatt sterkt i folks bevissthet.

– Selv var jeg ung den gangen VDS forsvant som eget rederi, forstår hvor sterkt dette sitter i folks bevissthet. Hele denne fantastiske kulturen som VDS representerer. For meg inngår alt dette i motivet i kommunevåpenet, sier Freiberg.

Kjell-Børge Freiberg sier han er stolt av Hadsel sitt kommunevåpen, og at det gir en helt spesiell følelse å ta på seg ordførerkjedet.

– Jeg kjenner at jeg blir ekstra rak i ryggen når jeg tar på meg ordførerkjedet der kommunevåpenet er hovedmotivet. Det er et viktig symbol, det har noe med identiteten vår å gjøre.​