Hopp til innhold

Det har aldri blitt målt større temperaturavvik enn i september

Årets september ble ikke bare den varmeste september i historien – temperaturavviket var også det største for en måned helt siden målingene startet i 1880.

Varm september på jordkloden

Hans Olav Hygen hos Meteorologisk institutt mener utviklingen skyldes en rekordsterk El Niño.

Foto: NOAA

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det er Slate.com som melder om dette, basert på globale tall fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Ut av 1629 oppføringer, er så langt seks av årets måneder å finne på NOAAs topp 10-liste over måneder med høyest temperaturavvik.

I september var temperaturen på jorda 0,9 grader varmere enn snittet for det 20. århundret – tett fulgt av både februar, mars og august i år, hver med 0,89 grader.

Peker på El Niño

Seksjonsleder for klimainformasjon ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen, mener dette er ganske kraftige tall.

Hans Olav Hygen

Seksjonsleder for klimainformasjon ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen.

Foto: Bård Gudim

– Så kraftige utslag har alltid et element av overraskelse i seg. Samtidig er det ikke overraskende at vi setter rekord. Den globale oppvarmingen er sterkt til stede, så det var bare et spørsmål om tid før vi fikk nye rekorder, sier Hygen til NRK.

Det vi ser er en effekt av El Niño, som er et stort fenomen som preger Stillehavet, fortsetter han.

– Vi har nå en rekordsterk El Niño. Den forrige som var på nesten samme nivå, var i 1998. En effekt av dette fenomenet er at en sterk El Niño reflekteres i den globale temperaturen som en høy global temperatur.

– Når vi legger denne ekstra høye temperaturen som følge av El Niño på en generelt varmere klode blir det rekordvarmt, sier Hygen.

Tror trenden fortsetter i 2016

Også i Norge var september en varm måned, og den 6. varmeste siden de nasjonale målingene startet i 1900.

Også vinteren og våren var varm, mens sommeren var 0,18 grader under normalen. Dette gir oss totalt sett et varm år i Norge, men langt fra noen rekord, forteller Hygen.

– Når vi går ned på lokal skala vil naturlige variasjoner slå sterkere ut, noe som vil medføre at det kan være store forskjeller mellom lokale, regionale og globale temperaturer – spesielt når en ser på relativt korte tidsrom som et år og en måned blir i klimatisk sammenheng.

– Hvor sannsynlig er det at 2015 blir et rekordår for temperaturer på jorda?

– Meget sannsynlig, det er også sannsynlig at 2016 blir et meget varmt år, avslutter han.