Hopp til innhold

Derfor sliter hunden din mer enn deg i sommervarmen

Det ligger an til rekordvarme flere steder i Norge i helga. Mennesker er stort sett flinke til å avkjøle seg, men veterinærer ber folk være obs på sine firbeinte venner.

Hunden Herman

Bodøhunden Herman koste seg på tur, men trives godt i skyggen. Å få hunden bort fra sola er svært viktig for å forhindre overoppheting, dehydrering og solbrenthet blant hunder.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

Hunden Herman sikler og puster mens han går langs turstien på Maskinisten i Bodø.

Sammen med resten av landet forbereder han og eierne seg på en varmebølge som slår innover hele Europa. Gradestokken kan enkelte steder gå over 30 grader i Norge.

Martin Aune Nilsen jobber som dyrepleier på Evidensia Dyresykehus, og sier at hundeeiere må være ekstra obs i tiden som kommer.

Undersøkelse

Martin Aune Nilsen i Evidensia Dyresykehus.

Foto: Henrik Østensen Heldahl / NRK

– Hunder har ikke samme evne til å svette som oss mennesker, så de tåler varme dårligere. Blir de veldig varm, så kan det få skumle konsekvenser.

Oppkast og sjangling

Ifølge dyrepleieren skal det ikke mye til før hunden blir ubekvem. De tidlige symptomene er urolig oppførsel, at de prøver å finne et kjølig sted og unaturlig mye pusting og pesing.

Om hunden ikke får tilgang på kulde og væske da, blir symptomene verre.

– Du vil merke at hunden sjangler når den går. Den kan legge seg ned og ikke orke å reise seg. Dehydreringen vil slite på kroppen, og de kan få kraftig, blodig diaré og oppkast.

Nilsen sier at de får tilfeller med overoppheting og dehydrering hos hunder hver sommer. Han oppfordrer folk til å ikke være redd for å oppsøke hjelp om de er usikker.

– Overoppheting skjer veldig fort når det først skjer. Bare noen få minutter i bilen kan være nok før hunden sliter skikkelig.

Hund drikker vann

Å ha med nok vann til turkameraten din er noe alle er enig om er en god idé.

Foto: Tryg Forsikring / Colorbox

Hold hunden borte fra stranden

Tryg Forsikring er tilknyttet flere veterinærer landet over.

I en pressemelding sier en av dem at det er lurest å holde hunden borte fra stranden når varmen er som verst.

– Der pleier det ofte være mangel på skygge, i tillegg til at vi ofte ser skader på hunder som har oppstått på eller nær stranden. Det kan også være glasskår eller skarpe ting i terrenget, sier Tor Kvinge, daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen.

Tilbake i Bodø har dyrepleier Martin Aune Nilsen noen klare råd til folk som vil kjøle ned kjæledyrene sine i sommervarmen.

– Gi hunden alltid nok vann. Finn skygge hvis hunden kjennes for varm ut. Bading er en fin måte å kjøle den ned på, så legg gjerne turen til et vann, sier han og legger til:

– Husk også på at hunder med lite, eller ingen pels lett kan bli solbrent.

Hunden Herman

Et lurt smil på hunden Herman, som gledet seg til å gå videre på tur.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK
Derfor er det viktig å få i seg ekstra mye væske når det er varmt ute.

Derfor er det viktig å få i seg ekstra mye væske når det er varmt ute.