Derfor reagerer ikke skarven på reirplyndringen

– Det skal ikke være mulig at måsen bare kan stupe ned blant skarven å forsyne seg, men det var akkurat det den gjorde her forteller June Grønseth. Ornitolog John Stenersen mener bildet har sin helt naturlige forklaring.

Derfor reagerer ikke skarven

June Grønseth fra Lofoten tok dette bildet av en skarvkoloni i Hadsel. – Skarven reagerte ikke på reirplyndringen, forteller hun.

Foto: June Grønseth

Grønseth, som kommer fra Laukvik i Lofoten, ble vitne til en noe spesiell hendelse under en fotosafari tidligere i sommer.

– Vi var ute med båt for å se etter havfuglkolonier ved Ulvøyholmen i Hadsel da vi kom over en koloni med skarv. Det svirret noen stormåser innimellom skarven, og plutselig ser vi at måsen stuper ned og stjeler et egg.

Det som gjorde Grønseth forbauset var at skarven ikke tok til motmæle overfor eggtyven – den satt bare helt stille og bivånet det hele.

– Dette var tidlig i hekkinga, og vi ble veldig overrasket over at skarven ikke reagerte overfor måsen, sier hun.

Gjorde du deg noen tanker der du stod?

– Jeg diskuterte det veldig med min samboer. Det skal ikke gå an at måsen bare kan stupe ned blant skarven å forsyne seg, det er jo en forholdsvis stor fugl. Kanskje har en fuglekjenner noen tanker om hva som kan være årsaken?, undrer hun.

– Sannsynligvis ubefruktet

John Stenersen

Ornitolog John Stenersen er ikke i tvil om at skarven er i stand til å forsvare redet sitt, og tror bildet har en helt naturlig forklaring.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Ornitolog og naturfotograf John Stenersen fra Henningsvær har sett bildene, og har en mulig forklaring på hvorfor skarven ikke reagerer på reirplyndringen.

– Det første som slår meg er at egget måsen holder i nebbet er veldig lite, og mest sannsynlig et ubefruktet egg som skarven har skubbet ut av reiret sitt, forklarer han.

Han tror også fotografenes nærvær kan ha hatt innvirkning på oppførselen til storfuglen.

– Skarven forlater reiret veldig fort dersom mennesker kommer for nære inn på kolonien, og da er både måse og kråke raskt ute med å forsyne seg, fortsetter han, og oppfordrer turister og fotografer om å være varsom med å nærme seg slike fuglekolonier.

– Hvis skarven skremmes bort fra reiret sitt, kan rovfuglene forsyne seg uhemmet.

Ut over dette er ikke Stenersen i tvil om at skarven er i stand til å forsvare reviret sitt.

– Skarven er en stor fugl med kraftig nebb som definitivt er i stand til å forsvare seg selv, så dette har nok en helt logisk forklaring, fastslår han.