Hopp til innhold

Forbrukerrådet: – Denne tollregelen er det mange som bommer på

Mengden alkohol og tobakksvarer du kan ta med deg inn i Norge etter en ferietur, har de fleste kontroll på. Men vet du hvor mye du har lov til å handle for?

FRANCE-ECONOMY/ Customers carry shopping bags with purchases outside a department store in Paris

Det er lett å la seg rive med når man ferierer i utlandet.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Fellesferien står for tur og 42 prosent av oss nordmenn planlegger å ta turen til utlandet i løpet av ferien, viser en undersøkelse fra TNS Gallup.

For mange er ferieturen til en storby eller sydligere strøk synonymt med en handletur, men skal vi tro Forbrukerrådet er ikke alle like bevisst på hvor mye de har lov til å ta med seg tilbake i Norge uten å måtte fortolle varene.

– De aller fleste har god kontroll på hvor mye alkohol og røyk de har lov til å ta med seg over grensa, men det er få som er klar over at det faktisk er en grense på hvor mye du kan handle for i utlandet, før dette må fortolles, sier regiondirektør for Forbrukerrådet i Nordland, Torgeir Øines.

Må betale avgift hvis du handler for mer enn 6000 kroner

Han viser til verdigrensa som er en grense for hva du kan ha med deg uten å registrere det i tollen eller betale avgift.

– I dag er denne grensa på 6000 kroner hvis du har oppholdt deg i utlandet i mer enn 24 timer.

Dersom du har handlet for mer enn verdigrensen, må man betale 25 prosent merverdiavgift for de aller fleste varer. I tillegg er noen varer som har toll, som blant annet klær og matvarer.

Har turen vart under 24 timer, er verdigrensen på 3000 kroner.

Torgeir Øines

Regiondirektør for Forbrukerrådet i Nordland, Torgeir Øines, sier det særlig er en tollregel som mange ivrige ferieshoppere glemmer.

Foto: Benjamin Fredriksen

Kan få bot eller bli fratatt varene

En undersøkelse TNS Gallup har gjort på oppdrag fra Nordea, viser at nordmenn i snitt planlegger å bruke litt over 20.000 kroner på ferien. Da kan det svi litt ekstra hvis man blir tatt med for mye varer i bagasjen, ettersom det jevnlig foretas jevnlig kontroller for å sikre at storshoppere betaler det de skal.

Overskrides satsene, risikerer du å bli fratatt varene. I tillegg må du betale en bot, som regnes ut i fra hvor mye du ulovlig har tatt med deg. Har du virkelig storhandlet og tar med deg varer for over 10.000 kroner, blir du politianmeldt.

– Akkurat den regelen er det mange som bommer på når de er på ferietur. Det har nok ikke vært så mye bevissthet rundt denne regelen, som den tradisjonelle Taxfree-kvota, men den kan altså koste deg dyrt.