Hopp til innhold

Denne fuglen er bare en gang tidligere observert i Europa

Den hører hjemme i Mongolia og Kina, men i natt ble en steppelo observert på Røst. – En sensasjon, som vil vekke oppsikt, sier Martin Eggen som er naturvernrådgiver i Norsk Ornitologisk Forening.

Steppelo på Røst

STEPPELO: Et eksotisk syn i Nord-Norge som gleder entusiaster i fuglemiljøet med sitt besøk på Røst.

Foto: STEPHEN JOHN BAINES

– Da jeg skjønte hva jeg så følte jeg et sug i magen. Det er jo slike observasjoner vi drømmer om, sier Martin Eggen som er naturvernrådgiver i Norsk Ornitologisk Forening på telefon fra Røst, helt ytterst i Lofoten.

Steppelo på Røst

I FJÆRA: Steppeloen ser ut til å trives på Røst, men Norsk Ornitologisk Forening undrer over besøket.

Foto: STEPHEN JOHN BAINES

Ifølge Eggen har det slått ned som en bombe i det norske fuglemiljøet at en steppelo (Charadrius veredus) har forvillet seg så langt nord som Røst. Bare en gang tidligere er denne fuglen observert i Europa. Det var i Finland i 2003.

– Denne fuglen hører hjemme i Mongolia og Kina, og den trekker sørover til blant annet Australia og Ny-Guinea. At den blir observert i Norge og Røst er ikke til tro. Den har virkelig fått rusk i kompasset, konstaterer Eggen.

Speider etter steppeloen på Røst

Flere fuglekikkere er nå samlet på Røst.

Foto: Martin Eggen

Det var Gunnar Gundersen og Oddvar Heggøy som først fikk øye på fuglen. Heggøy er med på feltarbeidet Ornitologisk forening bedriver på Røst i månedsskiftet juni/juli. Det ble mildt sagt oppstandelse blant medlemmene.

– Når du ser en ekstremt sjelden fugl føler du deg privilegert og utrolig heldig. Du er på rett sted til rett tid.

Valfarter Røst

martin eggen

– Røst har uoffisielt blitt kåret til kanskje Norges beste fuglested. Det er en vurdering jeg er enig i, sier Eggen, sier naturvernrådgiver Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening.

Foto: Norsk Ornitologisk Forening

Fugleentusiaster fra hele Norge er nå på vei til Røst for å ta den sjeldne gjesten i nærmere øyesyn. En av dem som i morges kastet seg på første fly til Røst var Tor Edgard Kristiansen fra Bodø.

– Det gikk 45 minutter fra jeg fikk vite om fuglen, til jeg var på flyplassen. Da jeg kom til Røst, var det rett ned i fjæra, og der satt steppeloen og spiste insekter. Det er svært sky fugl, men jeg klarte å fotografere den fra seks meters avstand, forteller den ivrige fuglekikkeren.

Steppelo på Røst

LANGT HJEMMEFRA: Fuglen har bare en gang tidligere blitt observert i Europa. Det var i Finland i 2003. Nå også på øya Røst i Lofoten.

Foto: STEPHEN JOHN BAINES

Ifølge ekspertene skal det ikke være mulig å se denne fuglen i Norge.

– Helt sinnssykt

NOF på Røst observerte steppelo - sjelden fugl

Dette bildet er tatt på stedet hvor den sjeldne fuglen først ble oppdaget fredag kveld.

Foto: Oddvar Heggøy

– Det er egentlig helt sinnssykt. Denne fuglen er så sjelden at det ikke er mange i Norge som ville visst hva de så om de fikk sett denne fuglen, sier Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening.

Enn så lenge virker den vesle fuglen å trives godt i Lofoten. Hvor lenge den blir værende er det store spørsmålet.

Vi vet lite om hva som vil skje med denne fuglen. Kanskje vil den bli i Europa denne sommeren, og trekke sørover til høsten. Om den finner veien østover igjen er vanskelig å si. Det skal bli spennende å se om den blir sett andre steder i Europa. Fuglen i Finland ble bare sett noen timer, og aldri sett igjen, sier Martin Eggen.

I 15 år har ornitologer og fugleentusiaster valfartet til den lille øya Røst i Lofoten. Årsaken til at Røst er en populært destinasjon for fugleinteresserte, har med geografi å gjøre.

– Fugler som trekker feil, kommer gjerne forbi Røst. Det kan være fugler fra Asia, Sibir og nordøstlige Skandinavia. Når de treffer havet, så hender det ofte at de snur og går til isolerte øyer langs kysten av Lofoten. Derfor finner vi helt unike arter på denne øya, på grunn av dens lokalitet ytterst i Lofoten, sier Eggen.