Hopp til innhold

Dårlig nytt for deg som er glad i god vin

Klimaendringer har til nå gjort vin bedre. Men denne trenden kan snart snu.

GERMANY Boxes with Riesling grapes are pulled up with a wire rope system in a vineyard during late vintage in Rhoendorf

Høsting av Riesling i Rhoendorf nær Bonn. Ifølge Vinmonopolet blir denne druen sjelden så god som i Tyskland. Lenger sør, hvor det er varmere, vil ikke druen trives like godt.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

God vin er et resultat av mange forskjellige faktorer, hvor den kanskje viktigste er knyttet til klimaet hvor druene dyrkes. I senere år har franske vinprodusenter produsert en rekke eksepsjonelt gode årganger, noe som delvis skyldes klimaendringer, skriver forskningsnettstedet phys.org.

Ved å studere historiske data knyttet til drueavlinger i Frankrike og Sveits fra de siste 500 år, har forskere kommet fram til at drueavlingene nå når modning to uker tidligere enn før. Det har til nå slått ut positivt for kvaliteten, fordi tidligere innhøsting normalt assosieres med vin av høyere kvalitet. Men denne trenden vil ikke vare evig.

– Hvis temperaturene fortsetter å øke vil vi nå et vendepunkt, hvor vi vil se at høyere temperaturer ikke lenger gir høyere kvalitet, sier professor Elizabeth Wolkovich til nettstedet, som sammen med forskere fra blant annet NASA står bak studien som er publisert i Nature.

Mer alkohol

Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet gjør et forsøk på å forklare hvordan dette henger sammen.

Noe av det som skjer ved høyere temperaturer, er at druene blir med modne. Det gir dem et høyere sukkerinnhold, noe som resulterer i et høyere alkoholnivå og et lavere syrenivå.

Halvor Bing Lorentzen / Vinmonopolet

Går vi ti år tilbake i tid, var det vanligere å finne vin på polet med 11–12 prosent alkohol. Nå ligger gjerne flaskene på 12–13 opp mot 14 prosent generelt.

Mindre syrer gjør dessuten vinen mindre komplementerende med tanke på mat.

– Balansen i vinen påvirkes, og det kan også gå ut over aromaen. Aromamodningen til druen kan gå raskere og endres slik at kvalitet og stil blir annerledes.

Vanskelig

SPAIN-WINE-HARVEST

Drueplukker i Spania. En liten trøst av at klimaet blir varmere, er at det på sikt kan bli mulig å lage høykvalitetsvin også i Norge.

Foto: MIGUEL RIOPA / AFP

Lorentzen har selv vært i Alsace i Frankrike, hvor det lages mye hvitvin basert på ulike druetyper. Der har han snakket med produsenter som er bekymret for at det skal bli så varmt at vinene får et for høyt alkoholnivå og for lite friskhet.

Det er heller ikke så enkelt som å bare høste druene før sukkerinnholdet blir for høyt. Hvis man ser på utviklingen av en drue, så modnes sukker, syre og andre smakskomponenter forskjellig.

– Når druene når ønsket sukkernivå, så er det ikke sikkert at druene er modne med tanke på aromanivå – det tar lengre tid. Det samme gjelder når syre kommer inn i bildet.

Sammensatt

Druer som vokser i marginale klima, er utsatte for forandringer. Bøndene har heldigvis noen knep de kan gjøre på vinmarka, eksempelvis kan de la bladverket være lengre på stokkene, slik at druene skygges mer for sol og varme.

Samtidig er det en terskel for hvor mye man kan gjøre. Det er ikke bare å relokalisere heller, fordi det gjerne tar 60–80 år før en vinstokk produserer druer av optimal kvalitet.

I tillegg er det ofte sterke lokale tradisjoner knyttet til stedene hvor vinproduksjonen skjer, sier Lorentzen.

Hvor store temperaturendringer som skal til før det blir problemer, varierer veldig fra område til område og fra druetype til druetype. Det er et sammensatt bilde.

Halvor Bing Lorentzen / Vinmopolet