Ble med inn i Nord-Norges lengste tunnel

Toventunnelen åpner ikke før i november. Men allerede nå kan du bli med Statens vegvesen på en kjøretur gjennom det som blir Nord-Norges lengste tunnel.

– Vi er i rute, men jeg understreker at det vil være arbeid i og med tunnelen helt fram til vi åpner i oktober/november. Vi er ikke ferdige, verken utenfor eller inni, sier prosjektleder Steinar Livik i Statens vegvesen.

Det er han og Irene R. Skaue som har tatt med seg et kamera i bilen og viser frem Toventunnelen og den delen av prosjektet som ikke er åpen for ferdsel. Resultatet kan du se i videoen over.

Toventunnelen er en del av Vegpakke Helgeland fase 1, og er det største veiprosjektet som er igangsatt i Nordland noensinne.

10,7 kilometer lang

Tunnelen blir 10,7 kilometer lang og skal gå gjennom Tovenfjellet. Innslagspunkt i Drevja i Vefsn kommune og Sommerset i Leirfjord kommune.

Tunnelen er beregnet til å koste 580 millioner kroner.

Første spadetak i prosjektet ble tatt i 2010, og i 2012 kunne samferdselsråd Tove Mette Bjørkmo fyre av den siste salven og gjennomslaget i tunnelen.

(artikkelen fortsetter under)

Toventunnelen, Vegpakke Helgeland
Foto: Kart: NRK

– Mye arbeid gjenstår

Men det er fortsatt stor aktivitet i det siste byggeåret.

De 13 kilometerne med ny vei på strekningen Holand–Brattlia skal åpne samtidig som Toventunnelen. Da skal også oppgraderingen av cirka 8 kilometer vei på Arm Ømmervatn være ferdig.

Det er med andre ord fortsatt mye som gjenstår.

– Det er mye utstyr som skal testes og justeres, og vi skal igjennom en omfattende prosedyre med sikkerhetsgodkjenning. Dessuten skal vi ha øvelser sammen med nødetatene. Det er mange som har behov for å bli godt kjent med tunnelen før vi kan bruke den, for eksempel Vegtrafikksentralen, som kan overvåke den døgnet rundt, sier Livik.

Video nsps_upload_2010_1_11_18_37_13_498.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.
Video ac463750-b78f-4a57-94f8-e69b34ede8f3.jpg

Her kan du se fylkesråd Tove Mette Bjørkmo fyre av salva som ga gjennomslag i Toventunnelen.