NRK Meny
Normal

Bjørn tok farvel med kona og trodde han skulle dø - men så kom redningen

Bjørn Bendiksen veltet i kajakk og kjempet for livet i det iskalde vannet utenfor Stø i Vesterålen. – Det er et under at han overlevde, sier skipsfører Eirik Johnsen.

Bjørn Bendiksen kjempet for livet i det iskalde vannet utenfor Stø i Vesterålen. Ble reddet av redningsselskapet.

BLE REDDET: Bjørn Bendiksen skulle ut og fiske i kajakken sin da bølgene tok han. Etter lang tid fant redningsselskapet han. Her sammen med datteren Ronja Bendiksen og skipsfører Eirik Johnsen (t.h).

Bjørn Bendiksen skulle bare ut og fiske i kajakken sin utenfor Stø i Vesterålen da han så fiskeskøytene håve inn torsk rett utpå fjorden.

– Det var ikke noen tvil, jeg kunne ikke bare sitte og se på at andre dro opp fisk. Jeg måtte ut på sjøen, men jeg var nok litt sprø som dro ut, sier Bendiksen til NRK.

Døden nær

Bjørn Bendiksen

NÆR DØDEN: Jeg begynte å forberede meg på at dette kunne være slutten og holdt på å gi opp, men så tenkte jeg at jeg ikke kunne dø slik, sier Bendiksen til NRK.

Foto: Kolbjørn Hoseth Larssen

Fiskebåtene forlot etter hvert feltet. Bendiksen ble sjøsyk og i bølgene gikk han rundt og fikk den lille kajakken full av vann. Sterkt nedkjølt, innså han at slutten var nær.

– Jeg begynte å forberede meg på at dette kunne være slutten og holdt på å gi opp. Jeg ropte navnet på kjærringa mi høyt og sa farvel.

– Men så tenkte jeg at jeg ikke kunne dø slik.

Med en telefon fikk Bendiksen til slutt kontakt med redningsskøyta Knut Hoem og skipsfører Eirik Johnsen. Etter to timer fant de endelig den ensomme padleren i det kalde vannet.

Han var svært nedkjølt, det er et under at han overlevde, sier Johnsen til NRK.

Økning i ulykker

Bendiksen er er ikke den eneste som har vært i fare i kajakk. Norges Padleforbund forteller om stadig flere nestenulykker etter at salget av kajakker skøyt i været for rundt ti år siden.

– Kajakker er vanskeligere å få øye på, man ligger nær vannflaten og straks det kommer litt sjø blir man usynlig, sier informasjonsleder i redningsselskapet, Frode Pedersen.

Eirik Johnsen

HELT: Skipsfører Eirik Johnsen i redningsselskapet reddet Bjørn Bendiksen.

Foto: Kolbjørn Hoseth Larssen

Redningsselskapet må langt oftere enn før rykke ut og redde mennesker i fritidsbåter. De har gitt hjelp til folk i nesten 4000 fritidsfartøy så langt i år, det er en økning på nesten 20 prosent fra i fjor.

Redningsselskapet er bekymret over at flere tester grensene i kajakk.

– Vi syns det er flott at folk bruker havet, men vi syns folk kan bli flinkere til å tenke egensikkerhet. Vi har hatt manger ulykker i år hvor flere har mistet livet i kajakkulykker, det er veldig trist, sier Pedersen.

Kvier seg

Bendiksen oppfordrer andre til å stille godt forberedt på kajakktur, slik at man slipper å være avhengig av redningsskøyta for å overleve.

Selv har han ikke vært i kajakk siden hendelsen for nesten ett år siden.

– Først tenkte jeg at jeg ville komme meg fort ut igjen, men nå har jeg verken krefter eller mot til det, sier Bendiksen.