Hopp til innhold

– Avisen ødela ryktet mitt

Kirurg Rastislav Kunda mener Avisa Nordland ødela hans profesjonelle liv. Nå møtes de to i Høyesterett.

Gastrokirurg Rastislav Kunda

MØTER AVISA NORDLAND I HØYESTERETT: Gastrokirurg Rastislav Kunda anket frifinnelsen av Avisa Nordland. Nå møtes partene i Høyesterett.

Foto: Nordland legeforening

Det var i januar at kirurg Ratislav Kunda anket dommen fra Hålogaland lagmannsrett, der lagmannsretten konkluderte med at Avisa Nordland ikke krenket kirurgen Ratislav Kunda da avisen omtalte den såkalte kirurgiskandalen i 2010.

Kunda ble dømt til å betale Avisa Nordland saksomkostninger på totalt 1,4 millioner kroner – ni måneder etter at Salten tingrett konkluderte med at Avisa Nordland hadde ærekrenket den tidligere kirurgen ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Nå har Høyesteretts ankeutvalg konkludert med at saken skal behandles av landets høyeste domstol, skriver Avisa Nordland på sin nettside.

(artikkelen fortsetter under)

Faksimile til sak om Rastislav Kunda

MASSIV DEKNING: Den første uka ble det publisert nesten 1000 saker om den såkalte kirurgiskandalen.

Foto: Faksimile fra Avisa Nordland og VG

Navnga kirurg

Det var sommeren 2010 det ble kjent at Nordlandssykehuset hadde utført en rekke kompliserte operasjoner, til tross for at sykehuset ikke hadde autorisasjon for dem.

Sykehuset opererte kreftpasienter som skulle vært behandlet ved UNN i Tromsø eller Rikshospitalet i Oslo.

Rastislav Kunda og hans utenlandske kollega identifisert med navn og bilde i både lokale og nasjonale medier, og beskyldt for å ha ødelagt helsa til flere pasienter ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Der kom det også fram at disse kompliserte mage- og tarmoperasjonene aldri skulle ha vært utført i Bodø.

I tingretten ble Avisa Nordland dømt for å ha ærekrenket kirurgen og til å betale 400.000 kroner i erstatning. Avisa anket saken og ble frikjent i lagmannsretten.

(artikkelen fortsetter under)

Jan-Eirik Hanssen

Sjefredaktør i Avisa Nordland, Jan-Eirik Hanssen må møte i Høyesterett.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Vant fram i PFU

Det er Norges legeforening som har ført saken på vegne av Kunda. Prosessoppdraget for Høyesterett, er imidlertid satt ut til advokat Carl Bore i Dalan Advokatfirma DA.

Saken har vært behandlet i Pressens Faglige Utvalg (PFU) to ganger. Avisa Nordland vant frem begge gangene.

– Har ikke gjort feil

Rastislav Kunda fastholder at han ikke har gjort noen feil da han opererte på Nordlandssykehuset.

I løpet av to år utførte han 250 operasjoner som hovedoperatør, uten ferie og lite fritid. Så avanserte operasjoner har alltid en høy risiko for komplikasjoner – noen så stor som 50 prosent.

Den tidligere ledelsen ved sykehuset står ikke høyt i kurs.

– Jeg måtte lese i avisen at jeg ikke fikk operere. De opptrådte passivt. Det ble komfortabelt for dem, sier han.

I ettertid har den nye sykehusledelsen lagt seg flat og beklaget den personlige og profesjonelle belastningen de to utenlandske legene ble utsatt for.

Ved Nordlandssykehuset fikk operasjonssaken store konsekvenser. To sjefer gikk av – fordi denne typen kreftoperasjoner skulle vært gjort i Tromsø.

De som ble oppfattet som syndebukkene ble frikjent i Helsetilsynets rapport. De to kirurgene hadde ikke gjort noe galt.

Nordland legeforeingen frykter leger i framtiden vil nekte å stille opp for media, etter at Avisa Nordland ble frikjent for ærekrenkelser i den såkalte kirugiskandalen.

Nordland legeforeningen frykter leger i framtiden vil nekte å stille opp for media, etter at Avisa Nordland ble frikjent for ærekrenkelser i den såkalte kirugiskandalen.

Kirurgen Ratsislav kunda snakker ut

VIDEO: I dag er Ratsislav Kunda sjefskirurg ved universitetssykehuset i Århus.