Amerikansk general: – Vil avskrekke enhver russisk aktivitet

Amerikansk general sier at de ikke ønsker å provosere russerne, men sørge for sikkerhet og stabilitet i Arktis.

P-8 Poseidon fra US Navy på Andøya flystasjon.

Det norske forsvaret får hjelp fra USA og Canada når de den russiske øvelsen nå setter i gang utenfor kysten av Nordland og Troms. Her ser vi et P-8 Poseidon som skal være med og overvåke den russiske aktiviteten.

Foto: Daniel Kalinikov / Forsvaret / Daniel Kalinikov

Onsdag starter den største russiske militærøvelsen Forsvaret har sett på lenge.

Sist uke uttalte NUPI-forsker Julie Wilhelmsen at Natos økende aktivitet i nordområdene terger russerne. Hun peker på at Norge i større grad legger til rette for amerikansk militær tilstedeværelse.

– På den måten bidrar Norge til en utvikling russerne frykter. De vil ikke vil ha amerikanerne nærmere sine grenser, sier hun.

General Jeffrey L. Harrigian er sjef for de amerikanske luftstyrkene i Europa og Afrika. Han sier de ønsker stabilitet i Arktis. Samtidig vil de også virke avskrekkende.

– Når det kommer til provokasjon av russerne vil jeg si at vårt mål er å være forberedt på å forsvare oss og avskrekke enhver russisk aktivitet, sier han.

– Ikke bekymret

En ny trend i de siste øvelsene russerne har holdt utenfor norskekysten er bruk av skarp ammunisjon.

Risikoen for en krise i nordområdene er mye større nå enn for fem år siden, mener Wilhelmsen i NUPI. Likevel er ikke den amerikanske generalen bekymret for at russerne skal bli for nærgående.

– Akkurat nå er jeg overhodet ikke bekymret for en eskalering av situasjonen, sier han til NRK.

MGen Jeffrey L. Harrigian Bio Photo

General Jeffrey Lee Harrigian er ikke bekymret for en eskalering av situasjonen mellom Russland og vesten knyttet til øvingsaktivitet i Nordatlanteren.

Foto: Andy Morataya

Russerne har varslet at de vil øve i fire forskjellige områder, utenfor kysten av Norge.

– Vi er her for å forsvare oss selv og for å avskrekke. Målet er å sikre stabilitet og sikkerhet i regionen og i det øvrige Europa.

– Alliert tilstedeværelse er viktig

For å få hjelp til å overvåke øvelsen som starter onsdag, stiller Nato med tre amerikanske P8 maritime overvåkningsfly. Dette i tillegg til et kanadisk maritimt overvåkningsfly.

– Stort sett hele den russiske nordflåten er ute. Det er en stor overflatestyrke i tillegg til et stort antall ubåter, sa FOH-sjef Rune Jakobsen til NRK denne uken.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har tidligere sagt at forholdet mellom Norge og Russland er godt. Likevel er han ikke fornøyd med den økende nærheten i øvelsene.

– Nato er verdens største forsvarsallianse og sentral i forsvaret av Norge. Øvelsen Trident Juncture var viktig, og viste samholdet og solidariteten i alliansen, sa Bakke-Jensen til NRK.

FOH Reitan

Den russiske øvelsen følges nøye med på av det norske forsvaret. Her fra Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK