Hopp til innhold

Alex (20) får ikke jobbe i Forsvaret på grunn av farens fødested

Alex er norsk statsborger og født i Norge. Likevel vil ikke Forsvaret la ham tjene landet. Årsak: Faren er kinesisk.

Alex Wai Solhaug

Alex Wai Solhaug var klar for å ta fatt på spennende oppgaver på Bodin leir i Bodø, men ble kastet ut etter kort tid. Ingen god følelse, sier han.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

Fremtiden så lys ut for Alex Wai Solhaug fra Svolvær, da han kom inn på rekruttskolen på Madla ved Stavanger.

20-åringen var motivert og klar for å starte på en forsvarskarriere, og fikk innvilget ønsket om å begynne på flyoperasjonssoldat-linjen i Bodø.

Men etter at han ankom Bodø, begynte ting å gå galt. Han fikk først beskjed om at sikkerhetsklareringen tok lengre tid enn først antatt.

Til slutt kom den blytunge beskjeden. Fordi faren flyttet til Norge fra Hongkong for 39 år siden, så ville ikke den norskfødte mannen kunne fortsette i Forsvaret.

– Det er en ganske kjip situasjon, egentlig. Det kjennes ut som om jeg blir kastet på gata uten noe veiledning. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Solhaug idet han går ut av Bodin leir. Trolig for siste gang.

Utenfor Bodin Leir i Bodø

Alex vet ikke mye om hvor veien går nå, men som norsk statsborger er han skuffet over at han ikke får jobbe i Forsvaret.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

Må vente i fem år

Solhaug er født i Norge, og har norsk mor. Likevel må han nå vente i hele fem år før han igjen kan søke om en ny sikkerhetsklarering i Norge.

– Jeg syns jo det er å ta litt hardt i. Det er kjipt at alt settes på vent.

Den ny-dimitterte lofotingen sier at han forstår prinsippet, men at han likevel føler seg urettferdig behandlet.

– Ja, jeg syns det er urettferdig. Jeg har bare vært i Hongkong fire ganger på ferie, og har vært flere ganger på Gran Canaria. Jeg kjenner flere som har samme bakgrunn som meg, som kommer inn. Så sitter jeg og noen få andre igjen uten noen ting.

Flesteparten slipper gjennom

Forsvarets Sikkerhetsavdeling (FSA) har de siste tre årene behandlet ca. 3400 saker hvor hovedpersonen har tilknytning til en annen stat.

3000 av disse ble klarert, fordelt på 140 ulike stater. 400 ble ikke klarert. Av disse 400, er ikke tilknytning alene årsak til kjennelsen, ifølge Forsvarsdepartementet.

Michael Tetzschner, i mørk dressjakke, står foran et grått bygg

Første nestleder i Utenriks- og forsvarskomitéen, Michael Tetzschner.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Michael Tetzschner er første nestleder i utenriks- og forsvarskomitéen, og mener at hensynet til rikets sikkerhet overgår individuelle hensyn.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi prøver å unngå at personer som ellers er helt utmerkede blir utsatt for press fra andre lands myndigheter. Slike situasjoner er beklagelig for de det gjelder, men hensynet til landets sikkerhet går foran individuelle ønsker.

– Kan saksbehandlingen gå fortere så de det gjelder rekker å søke seg inn på andre ting?

– Det vil jeg ikke uttale meg om. Det viktigste er at prosessen er samvittighetsfull for å få et riktig resultat for Norges trygghet.

– Ikke diskriminering

I 2016 tok Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) opp dette med Forsvaret, på bakgrunn av lignende henvendelser.

Seniorrådgiver Carl Fredrik Riise sier at så lenge prosessen er god, så kan ikke Forsvarets vurderinger bli kalt diskriminering.

– Vi er først og fremst opptatt av at det tas individuelle vurderinger for hver sak. Ellers kan det oppstå uheldige situasjoner. Så lenge prosessen er god og de tar gode vurderinger, så er det ikke opp til oss å kritisere sikkerhetsmyndighetene unødvendig.

Tilbake i Bodø skal Alex ta flyet tilbake til Svolvær. Nå skal han finne ut hva han skal gjøre videre med livet. Han håper at saken hans kan føre til positive endringer i fremtiden.

– Jeg har bare blitt behandlet bra i Forsvaret, men akkurat her mener jeg at FSA har tatt feil. Håpet er at de forbedrer systemet sitt, sånn at ikke flere må gå gjennom det samme som meg.

Alex Wai Solhaug

Alex Wai Solhaug rett før han dro tilbake til Svolvær.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

Etter en helhetsvurdering har FSA kommet fram til at det for din del samlet sett foreligger en tilknytning til Kina- herunder Hong Kong- som tilsier at du ikke er sikkerhetsmessig skikket med tanke på å innha en sikkerhetsklarering, jf. sikkerhetslovens §8-4, fjerde ledd n jf. c.