NRK Meny
Normal

Aktor: – Er videoene arrangerte eller dokumentasjon på hva som foregikk i ombord?

– Retten skal finne ut om disse filmene er arrangerte eller om de er dokumentasjon på hva som foregikk i om bord på «Hekktind». Det er saken i et nøtteskall, sier aktor Knut Inge Myklebust.

Ankesak Hekktind, Hålogalands lagmannsrett

RETTSSAKEN I GANG: I dag startet Hålogaland lagmannsrett behandling av den mye omtalte fiskedumpingssaken mot Røkke-tråleren «Hekktind».

Foto: John Inge Johansen / NRK

I dag starter lagmannsrettens behandling av den mye omtalte fiskedumpingssaken mot Røkke-tråleren «Hekktind». Saken ble behandlet i Lofoten tingrett i fjor, og rederiet ble frikjent for anklagene om dumping.

Fagdommer Rolf Eidissen ble i mindretall da tingrettens lekmenn stemte for frifinnelse.

Aktor Knut Inge Myklebust møter igjen forsvarer John Christian Elden for Nordland Havfiske. Saken handler om dumping av fisk fra «Hekktind», og daglig leder Ari Jonasson forklarte seg først i retten.

Sakens kjerne er videoklipp som tidligere formann Tommy Winther publiserte fra båten. Disse skal være filmet i juni 2010, og viser mengder med fisk som transporteres til dørken av båten før de kvernes opp og spyles på hav.

Ingen meldinger

Hekktind

Tråleren «Hekktind» blir på nytt gjenstand for rettslig behandling.

Foto: Karl Olav Andreassen

– Vi kjenner oss ikke igjen i dette, og har ikke hørt fra noen av mannskapet tidligere at det har foregått dumping fra våre båter, sa Jonasson.

-Vi har hatt nesten tre hundre kontroller om bord på våre fem trålere, fra 2007 har vi hatt kystvakta om bord 40 ganger, uten at de har funnet noe, sa han videre i retten i dag.

Fisk på vei over bord

Likevel viser videofilmene ei produksjonslinje om bord som gjør det mulig å la fisken passere forbi bløgging og videre på dørken.

– Der har strengt tatt ikke fisken så mye å gjøre, sa aktor Knut Inge Myklebust, men det som er ulovlig er å hive den fangete fisken over bord igjen. Det skjer i pumpekverna som står i et hjørne. Hvorfor er det ei utkastrenne akkurat der vi ser den på videoen?, spurte han.

Rest av rekeproduksjon

Tommy Winther sier at filmingen av fiskedumpingen fra Hekktind ikke var konstruert

Tommy Winther sier at filmingen av fiskedumpingen fra Hekktind ikke var konstruert.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Det er en rest fra ei tidligere fabrikklinje som vi hadde aktiv mens båten var rigget for rekeproduksjon, sa Jonasson.

– Dessuten ble denne sveist igjen slik at det ikke var mulig å gjøre dette videre, forklarte han.

I løpet av dagen skal også skipper Roy Johansen forklare seg, det samme skal fem andre vitner dersom tidsrammen holder. allerede til lunsj var forhandlingene i retten kraftig forsinket.

Ikke ansvar

Mulig fiskedumping

Tommy Winther hevdet 30 prosent av fangsten på 320 tonn ble dumpet.

Rederiet mener at det er mannen som filmer, Tommy Winther, som har ansvaret for at fiskene har havnet der de ligger på dørken, mens politiet er av den formening om at Winter er en varsler.

– Nå skal retten finne ut om disse filmene som er publisert er arrangerte eller om de er dokumentasjon på hva som foregikk i om bord i båten. Det er saken i et nøtteskall. Arrangert eller dokumentert, sier aktor Knut Inge Myklebust.

Skipperenn: – Var en manns verk

Daglig leder Ari Jonasson i samtale med forsvarer John Christian Elden for Nordland Havfiske.

Daglig leder Ari Jonasson i samtale med forsvarer John Christian Elden for Nordland Havfiske.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Hekktind-skipper Roy Johansen fastholdt i sin forklaring at hele videoproduksjonen var en manns verk, og at det er Tommy Winter, fabrikkformannen som står bak hele dumpinganklagen.

– Men fikk du noen gang høre fra de andre i mannskapet at han gjorde dette?

– Nei, sa skipperen.

– Vi ser på videoen at det er fire andre mennesker som står og bløgger fisk mens mye havner på dørken. Hvorfor reagerer ikke de på at Winther filmer fisken?

– Nei, det må du kanskje spørre dem om, sa Johansen, som i hele sin forklaring avviste at det foregikk bevisst dumping av fisk fra Hekktind mens han var ansvarlig ombord.

Kapteinen mente videre at videofilmingen kunne være en hevnaksjon fra Winters side. Det hadde vært noe diskusjon rundt en oppsigelse som Winter selv leverte, men senere ønsket å trekke tilbake.

I følge kapteinen hadde det vært mye drama rundt Winters rolle ombord på båten. Han trakk fram episoder med alkoholbruk og at Winter hadde vært i klammeri med enkelte av de andre i mannskapet.

Kapteinen forklarte at han ikke hadde så god kjennskap til hva dette egentlig gikk i.