NRK Meny
Normal

Aktor krever sju og et halvt års fengsel for voldtektstiltalt frilansfotograf

Frilansfotografen som er tiltalt for å ha voldtatt fem kvinner, bør straffes med sju og et halvt års fengsel, mener aktor i Salten tingrett.

Aktor Thor Erik Svendsen Høiskar og forsvarer Hilde Guldbakke i Salten tingrett, hvor en frilansfoto

Aktor Thor Erik Svendsen Høiskar og forsvarer Hilde Guldbakke i Salten tingrett, hvor en frilansfotograf i 30-årene står tiltalt for voldtekt av fem kvinner.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

– Påstanden ville egentlig vært rundt ti år, men noen av disse forholdene ligger tilbake i tid, og straffenivået er skjerpet siden da. Den lange saksbehandlingen hos politiet er en formildende omstendighet som bør gi utslag i reduksjon på halvannet år i straffen, sa aktor, statsadvokat Thor Erik Høiskar i sin prosedyre.

Da er det også lagt inn et fradrag for to perioder tiltalte har sittet i varetekt på tilsammen 40 dager.

Mannens forsvarer Hilde Guldbakke ba i sin prosedyre i Salten tingrett om å dømme den tiltalte på mildest mulig måte.

– Vi ber om at han domfelles for posten som gjelder overgrepsbilder og videoer, men frifinnes for voldtekt. Subsidiært at han frifinnes forsettlig voldtekt mot en av de fornærmede, sa Guldbakke.

Ansikt til ansikt med fornærmede i retten

Ti år etter at den første voldtekten skal ha skjedd, har fem kvinner denne uka stått ansikt til ansikt med frilansfotografen i 30-årene som de har anmeldt i en omfattende overgrepssak.

Tre av jentene var ifølge tiltalen bevisstløse da overgrepet skjedde.

– Han er tiltalt etter paragraf 192 a og b. Vi mener vi har bevist at han har dopet ned tre jenter. Neddoping inngår ikke i tiltalen, men retten trenger ikke finne ut hvilke stoff det er snakk om, bare at han har gjort det. Da kan det være skjerpende, sa aktor, statsadvokat Thor Erik Høiskar i sin prosedyre.

– En uhyrlig påstand

Mannens forsvarer brukte mye tid i sin prosedyre på å avvise dopanklagene.

– Tiltalte benekter å ha gitt jentene dop. Det er ikke bevist utover enhver rimelig tvil i bevisførselen at han har dopet ned de tre jentene. Det er en uhyrlig påstand å ha hengende over seg, sa Guldbakke.

Den tiltalte bodømannen nekter straffskyld for samtlige tiltalepunkter, med unntak av punktet som omhandler besittelse av bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn.

Forsvaret har ført flere vitner i Salten tingrett, som har bare godt å si om tiltalte.

– Vi bestrider ikke dette, men saken handler ikke om det. Tiltalte mener alle som snakker negativt om ham lyger. Han har to hovedforklaringer til at han er tiltalt for voldtekt. Det ene er hevnmotiv og det andre er konspirasjonsteorier, sa aktor.

Fant 2800 overgrepsbilder

Mannen er også tiltalt etter paragraf 196, som omhandler seksuell omgang med barn under 16 år. I tillegg er mannen tiltalt for paragraf 204, for besittelse av ti videofilmer og totalt 2800 bilder som viser seksuelle overgrep mot barn helt ned i 3-4-årsalderen. Noen av bildene skal mannen selv ha tatt.

(artikkelen fortsetter under)

Frilansfotograf tiltalt for flere overgrep

Mannen er også tiltalt for besittelse av bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn. I alt skal mannen ha hatt 2800 bildefiler som blant annet viser overgrep mot barn helt ned i tre-fire årsalderen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Vi har en massiv harddisk med beviser. Felles for mappene er at tiltalte går igjen i alle. Han sier han har fått disken fra andre, men det er ingen tvil om at dette er hans struktur. Jenter i 8–14 årsalderen der han zoomer inn på kjønnsorganer. Her finnes tusenvis nedlastede overgrepsbilder i bøtter og spann, samt ulovlige bilder tatt med skjult kamera på toalettet hans, sa aktor i prosedyren.

Krever erstatning

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik representerer fire av de fem jentene som ifølge påtalemyndigheten skal ha blitt voldtatt i perioden 2005–2011.

– Både overgrepene og tiden etterpå har vært en hard påkjenning for mine klienter. En av dem var bare 14 år da overgrepet skjedde. Det er også snakk om kompromitterende bilder, sier Hammervik, som i sitt krav til erstaning ber om 150.000 kroner.

Bistandsadvokat Torkel Johnson ber også om 150.000 kroner i erstatning for sin klient.

– Det har vært et mentalt spill fra tiltaltes side. En slags omsorg. Min klient har opplevd dette som en tilleggsbelastning.

Det var i oktober i fjor statsadvokaten i Nordland tok ut tiltale mot mannen i slutten av 30-årene fra Salten.

Pågrepet i 2013

I februar 2013 ble mannen i 30-årene pågrepet og varetektsfengslet, siktet for en rekke forhold. Saken skjøt fart etter at under etterforskning av en eldre sak der mannen i 30-årene var anmeldt for voldtekt. Mannen ble etter pågripelsen varetektsfengslet med brev- og besøksforbud, en varetektsfengsling som ble utvidet.

– Vi mener at tre av jentene var bevisstløse da overgrepene skjedde. En annen jente var 14 år på gjerningstidspunktet, sier statsadvokaten.

Flere har tidligere vært kritisk til at politiet har brukt lang tid på å etterforske saken. Det har også politiet beklaget.

Kristin Fagerheim Hammervik og statsadvokat Thor Erik Svendsen Høiskar

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik og statsadvokat Thor Erik Svendsen Høiskar

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.