Han satser på kjøttproduksjon, og håper at mulighetene åpner seg etterhvert, selv om det måtte bli et nisjeprodukt, iallfall ennå i lang tid.
- Dette har med kultur å gjøre, men geitkjøtt er en delikatesse, det er det i hvert fall ingen tvil om, sier Utbjør.
Afrikansk
Og han har satset på en større type geit enn den vanlige, nemlig boergeita, som er avlet frem i det sørlige Afrika på 1700-1800-tallet nettopp med tanke på kjøttvekt.
Senere har den kommet til blant annet New Zeeland, senere til Danmark og etter hvert også Norge, mens Utbjør er ganske alene med sin bøling nordaførr.
HØR: Afrika-geit i Vesterålen. Reporter Billy Jacobsen
Han fikk de første dyrene til gårds for ett år siden, og så langt ser de ut til å finne seg utmerket til rette, ifølge Hadsel-bonden, som ellers driver med sau.
Lysten Nelson på frifot
Men det gikk ikke helt etter planen med de første kjeene, som kom midtvinters.
Årsaken var bukken Nelson, som gikk i beite nede ved sjøen, langt unna geitene oppi lia, men som i bondens fravær likevel hadde klart å ta seg frem til geiteflokken.
- Sånn er naturen. Og sånn skal det være. Det var bare det at vi ikke ønsket kje midtvinters. Men det gikk aldeles utmerket, sier Utbjør.
Beitepleiere
Foruten kjøttproduksjon regner han også med å selge livdyr.
- Disse geitene er jo bare helt fantastiske beitepleiere. De spiser unna så å si alt som er, så det er sikkert mange som ser akkurat denne nytten i boergeita.