NRK Meny
Normal

Afrika-geit i Vesterålen

Geitbønder flest satser på melkeproduksjon, men ikke Ivar Utbjør.

Ivar Utbjør

TENKER NYTT: Bonden Ivar Utbjør satser på boergeit i Hadsel.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

  Afrika-geiter i Vesterålen.

Han satser på kjøttproduksjon, og håper at mulighetene åpner seg etterhvert, selv om det måtte bli et nisjeprodukt, iallfall ennå i lang tid.

- Dette har med kultur å gjøre, men geitkjøtt er en delikatesse, det er det i hvert fall ingen tvil om, sier Utbjør.

Afrikansk

Og han har satset på en større type geit enn den vanlige, nemlig boergeita, som er avlet frem i det sørlige Afrika på 1700-1800-tallet nettopp med tanke på kjøttvekt.

Senere har den kommet til blant annet New Zeeland, senere til Danmark og etter hvert også Norge, mens Utbjør er ganske alene med sin bøling nordaførr.

HØR: Afrika-geit i Vesterålen. Reporter Billy Jacobsen

Han fikk de første dyrene til gårds for ett år siden, og så langt ser de ut til å finne seg utmerket til rette, ifølge Hadsel-bonden, som ellers driver med sau.

Lysten Nelson på frifot

Men det gikk ikke helt etter planen med de første kjeene, som kom midtvinters.

Årsaken var bukken Nelson, som gikk i beite nede ved sjøen, langt unna geitene oppi lia, men som i bondens fravær likevel hadde klart å ta seg frem til geiteflokken.

- Sånn er naturen. Og sånn skal det være. Det var bare det at vi ikke ønsket kje midtvinters. Men det gikk aldeles utmerket, sier Utbjør.

Beitepleiere

Foruten kjøttproduksjon regner han også med å selge livdyr.

- Disse geitene er jo bare helt fantastiske beitepleiere. De spiser unna så å si alt som er, så det er sikkert mange som ser akkurat denne nytten i boergeita.