Advarer mot økt skredfare: – Vær obs i fjellet

Både i Nordland og Troms er snøskredfaren høy, med faregrad 3 av 5. – I løpet av helga kan det nå opp i fire, ifølge Varsom.no.

Snøskred

Væromslaget fra kulde til mildvær gir en kompleks værsituasjon, ifølge skredvarsler og geolog Birgit Rustad i NVE.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / nrk

Væromslaget i Nord-Norge gir en kompleks værsituasjon, ifølge skredvarsler og geolog Birgit Rustad i NVE.

– Det ventes å komme inn en del nedbør. I kombinasjon med økt vind kommer det til å legge seg en del snø i leområder. Det gir en betydelig skredfare – faregrad 3 i store deler av Nordland og Troms, sier Rustad til NRK.

Ifølge NVEs nettsted Varsom.no er snøskredfaren størst i Lofoten, Ofoten, Helgeland og i Sør- og Midt-Troms. Faregraden er nede i 2 både i Lofoten og Nord-Troms.

Skredfare i nord
Foto: varsom.no

Forbigående liten storm

Torsdag ventes sørvestlig kuling, midt på dagen forbigående liten storm. Om kvelden vestlig kuling og snø. Utover dagen vil det komme regn under 200–300 meter over havet. Nedbør 20–25 mm. Stigende temperatur.

Ifølge skredvarsleren vil ikke snødekket som ligger i fjellet tåle belastningen av den nye snøen.

– De områdene som får mest nedbør vil være mest utsatte. Unngå leområder hvor et svakt lag kan ligge gjemt i snødekket. Det er lettest å trigge skred der snødekket er tynt, for eksempel nær rygger og på kuler.

Verre lørdag

Lørdag øker vinden og det er meldt store nedbørsmengder.

– Dermed kommer skredvaren til å ligge på en høyere faregrad i helga. Det kommer til å bli dårlig sikt og dermed vanskelig å orientere seg i terrenget, sier Rustad.

Nøyaktig hvor ille det bli vil ikke være klart før i morgen.

– Vi jobber nå med å analysere nå og kommer med et detaljerte varsel om helga på fredag, sier Rustad.