«Nordstjernen» kan være på vei til Polen

MS «Nordstjernen» kan i løpet av få dager bli sendt til Polen. Men skipets nye eiere lover at skipet skal tilbake til Norge.

13. november ble det klart at Indre Nordhordland Dampbåtlag har kjøpt det gamle Hurtigruteskipet MS «Nordstjernen».

Om kort tid skal salget av det fredede skipet offisielt være i orden, og da kan skipet være på vei til Polen.

– Vi har en søknad inne på verkstedopphold for skipet i Polen. Søknaden er til behandling, så jeg kan ikke si så mye mer for øyeblikket, sier seksjonssjef Alexander Ytterborg i Fartøyvernet hos Riksantikvaren.

– Skal oppgraderes

På vegne av skipets kjøpere sier daglig leder Håkon Roska i Indre Nordhordland Dampbåtlag at det er de som har søkt å få ta skipet til Polen.

– Skipet skal oppgraderes og klasses. Da har det blitt vurdert ulike verft, og Polen kan være aktuelt, forteller han.

Er fredet

Samme dag som det ble kjent at «Nordstjernen» er solgt, ble skipet fredet av Riksantikvaren. Det betyr at skipet er omfattet av utførselsforbud.

Det er likevel åpning i regelverket for at skipet kan klasses ved et utenlandsk verft, så lenge skipet skal tilbake til Norge.

Beroliger bekymrede sjeler

Men nettopp det er det mange skipsentusiaster, som har fryktet at ikke skal skje.

For tre år siden flyttet Indre Nordhordland Dampbåtlag veteranskipet «Bruvik »til Polen for oppussing, før båten etter planen skulle tilbake til norske fjorder, har Bergens Tidende tidligere skrevet.

Det var for tre år siden, men «Bruvik» er ikke kommet tilbake.

Roska i dampbåtlaget lover at «Nordstjernen» ikke lider samme skjebne.

– Jeg kan forsikre alle om at «Nordstjernen» kommer tilbake til Norge. Skipet skal ikke ha noe tilholdssted i Polen, men skal tilbake til Norge for å registreres i Bergen, lover han.

To alternativer

«Nordstjernen» ligger akkurat nå til kai i Bergen. Indre Nordhordland Dampbåtlag vurderer nå hva de skal bruke skipet til.

– Først håper vi å restaurerer skipet tilbake til sin originale stand. Vi skal selvfølgelig ta godt vare på skipet, som vi er veldig stolt over å snart ha i vår eie, sier Roska.

Deretter må de finne ut hvordan de skal klare å tjene penger på skipet de ikke vil si hvor mye kostet.

– Det er i hovedsak to alternativer. Det ene er at «Nordstjernen» blir satt inn i cruisetrafikk langs norskekysten. Det andre er at det fungerer som hotellskip, slik det gjør ved Ågotnes i dag, fortsetter Roska.