Vestlending har kjøpt Norge eldste hurtigruteskip

Hurtigruten har endelig fått en kjøper til MS «Nordstjernen».

Kilder NRK har vært i kontakt med sier at det er en reder fra Vestlandet som har kjøpt Norges eldste hurtigruteskip.

Overtakelsen skal skje allerede neste uke, men er det er ikke klart når skipet blir overlevert til sin nye eier.

Hurtigruten bekrefter at det er en norsk kjøper av skipet, men vil ikke si hvem det er.

– Kjøperen har betalt inn et depositum og vi håper at alt går i orden iløpet av neste uke, sier kommunikasjonssjef Ragnar Norum i Hurtigruten.

Ukjent salgssum

Hva skipsrederen skal bruke skipet til eller hva det kostet har ikke NRK fått bekreftet. Tidligere har det vært spekulert i at skipet hadde en verdi på mellom 15 og 20 millioner.

Norum vil ikke bekrefte hva Hurtigruten fikk for skipet, men han avviser ikke at salgssummen ligger mellom 15 og 20 millioner.

– Kjøperen har fått en god pris, sier han.

Blir i landet

MS «Nordstjernen» er Hurtigrutens eldste skip. Det ble tatt ut av trafikk i mars i år. For tiden ligger «Nordstjernen» som hotellskip ved Ågotnes i Hordaland.

Mange hadde fryktet at skipet skulle selges ut av landet, men nå forblir det altså på norske hender.

– Vi er veldig fornøyd med at skipet blir i Norge, sier Norum.

Lagt ut for salg

I februar i år ble skipet lagt ut for salg. Mange hadde håpet at Hurtigruten ville beholde «Nordstjernen» som Norges eldste hurtigruteskip, men det var det ikke nok penger til.

– «Nordstjernen» har gjort en fantastisk jobb langs kysten. Men vi har dessverre verken organisasjon eller økonomi til å ta vare på ekstra skip. Det blir uforholdsmessig dyrt, sa Ragnar Norum i Hurtigruten til NRK.no i fjor.

150 ganger rundt jorden

MS «Nordstjernen» ble bygd ved Bluhm und Voss i Hamburg i 1956. Den gamle ærverdige damen har på sine 55 år opp og ned langs norskekysten tilbakelagt en distanse som tilsvarer mer enn 150 ganger rundt jorda.

I flere år gikk den også i cruisefart på Svalbard om sommeren.

Den har seilt i godt vær og dårlig vær og møtt nyttårsorkanen på Stadhavet i 1992. Likevel har den gamle hurtigruten har aldri vært utsatt for ulykker eller havari.

Skal vises på tv

I mars i år seilte «Nordstjernen» sin siste reise fra Bergen til Kirkenes.

Entusiaster fra hele Europa sikret seg plass og ble med på denne historiske ferden for den gamle hurtigruta. NRK var også med for å dokumentere den siste ferden, og nå foreligger et 50 minutters langt TV-program som skal sendes på NRK1 i romjula.

I NRK-dokumentaren møter vi mennesker som har et nært forhold til akkurat den båten. Det var her om bord livene deres ble endret for alltid.

– Mange har et nostalgisk forhold til «Nordstjernen». Skipet representerer en annen tid og en kystkultur som er i ferd med å gå over i historien. Noen har et helt spesielt forhold til båten. For eksempel Birger og Karin Strøm i Øksnes som møtte hverandre på en tilfeldig reise med Nordstjernen i 1963, og som siden har holdt sammen. Det er snart 50 år siden, og de har i dag barn og barnebarn. De er tilbake der det hele startet, sier Helge Lyngmoe, som har regien på dokumentaren.

Han har også skrevet en bok om skipet som blir lansert i november.

Video Nordstjernen la til kai i Bergen for siste gang