NRK har fortalt om kråkebollebaren til Lena Fagerwing og Henriette Ebbesen.
De serverer kråkeboller ytterst i havgapet, men må hente råvaren i Spania. Grunnen er dyre tester som kreves av Mattilsynet.
Byråkrati og stive priser gjør dermed at delikatessen blir langt fra kortreist.
– Økonomisk lønnsomhet er ikke mulig å få til, forteller Fagerwing.
«Dr. Kråkebolle» er uenig
Nå engasjerer Sten Ivar Siikavuopio, kjent som «Dr. Kråkebolle», seg i saken.
Han er seniorforsker i Nofima og sterkt uenig i Mattilsynets vurderinger.
Han sier at sannsynligheten for å få giftstoffer, eller algetoksiner, fra kråkeboller er lik null.
– I min karriere har jeg har enda ikke sett en artikkel som dokumenterer at du kan få algetoksiner i deg.
Han beskylder rett og slett Mattilsynet for å mangle kunnskap.
– De såkalte ekspertene i Mattilsynet kan ikke biologien. De tør ikke å tenke selv, og da forholder de seg til et EU-regelverk som gjelder for skjell.
De lærde strides
Lene Borgan, seniorinspektør i Mattilsynet, sier at de er nødt til å følge EUs regelverk.
Hun sier at kråkebollene spiser organismer som har spist alger.
– Kråkeboller spiser ikke alger, men de spiser tang og tare. Der kan det være mye krepsdyr som kan ha algetoksiner i seg.
«Dr. Kråkebolle» er helt uenig. Han sier at i motsetning til blåskjell filtrerer ikke kråkeboller alger fra omgivelsene.
– De lever ikke av det. Dette er havets ku. De gresser av tang og tare. Da er sannsynligheten for å få i seg algetoksiner lik null.
Borgan innrømmer at risikoen ved å spise kråkeboller er liten, men understreker at EUs regelverk er absolutt.
– Jeg tror risikoen er relativt liten. Men når du produserer mat så er kravet at det skal være trygt.
– Hvis det kommer forskning som viser at det er mindre sannsynlig å finne algegifter så kan det godt hende at regelverket endres. Da er det EU som må gjøre endringen.
Dyr testing
Testene som kreves gjøres som regel av en lab i Oslo.
Borgan i Mattilsynet forklarer at jo større mengder man høster, jo lavere vil kostnadene av å analysere dem bli per kilo.
– Det blir høye analysekostnader når du høster i små mengder.
Borgan forteller at mange har prøvd å selge kråkeboller i små mengder uten hell.
– Det er flere som har prøvd. Det finnes en virksomhet man kan kjøpe kråkeboller fra i Norge, men jeg tror de sliter. Jeg tror de har problemer med å få stor nok mengde til å forsvare kostnadene.
Å spise kråkeboller man finner selv er imidlertid greit.
– Hvis du er villig til å ta risikoen så er det ikke noe problem. Og hvis du ikke spiser altfor mye så er risikoen veldig liten, sier Borgan.