NRK Meny
Normal

– Viste fingeren til Røde Kors-patrulje

Misfornøyde skiløpere viste fingeren til Røde Kors-patrulje som letet etter savnet skiløper. Årsak: Kamp om skisporet.

Leteaksjon i Beiarfjellet

Røde Kors-mannskaper fra Salten Røde Korps hjelpekorps kom søndag i konflikt med turgåere.

Foto: Salten Røde Kors Hjelpekorps

Bror Hemminghytt, som er områdekoordinator i Røde Kors i Salten i Nordland er rystet etter det hans mannskaper opplevde under søndagens leting etter en savnet 53-årig skiløper.

Han sier til Avisa Nordland at noen turgåere i Beiarfjellet ropte ukvemsord og viste fingeren etter deres skuterpatrulje.

Hemminghytt forteller til NRK at dette bunner i en konflikt om skisporet.

Bror Hemminghytt

Områdekoordinator Bror Hemminghytt i Salten Røde Kors er sjokkert over det Røde Kors-mannskapene opplevde under leteaksjonen søndag.

Foto: Privat

– Skuterpatruljen vår møtte turgåere i en bratt bakke, og de nektet å flytte seg. Vi var avhengig av å bruke sporet for å komme fram fordi det var mye løssnø rundt løypa, og kunne ikke kjøre rundt. Men turgåerne ville ikke vike, sier han.

– Veldig uverdig

Han sier at turgåerne til slutt flyttet seg, og da ble det ropt ukvemsord og vist fingeren etter hjelpemannskapene.

– Det synes vi var veldig uverdig med tanke på det alvorlige oppdraget vi har vært ute på, forteller Hemminghytt, og legger til at snøskuterpatruljen var rystet etter tildragelsen.

Han sier at de nok ikke ville ha reagert og gått ut med dette dersom det hadde vært en øvelse.

– Men med tanke på alvorligheten i dette oppdraget synes vi dette var en trist opplevelse, sier Hemminghytt, som understreker at mannskapene var grundig merket med Røde Kors-symboler.

Leteaksjon på Beiarfjellet

Hjelperkorpset har hatt 18 snøscootere og 22 frivillige fra Røde Kors ute på dagens søk etter den savnede skiløperen.

Foto: Kari Skeie / NRK

Det har vært mange turgåere i finværet i Beiarfjellet i helga – samtidig som mannskapene har lett etter Harry Halås (53) fra Tverlandet i Bodø. Han har vært savnet siden tirsdag etter at han ikke kom hjem fra det som skulle være en kort skitur.

Letingen har vært innstilt siden torsdag på grunn av vanskelige værforhold på fjellet. Søndagens leting var resultatløs.

– Respekter jobben vi gjør

– Hva vil du oppfordre folk til i slike situasjoner?

– Respekter den jobben vi gjør. Vi bruker fritida vår i påsken på å finne folk som er savnet, og det vitner om dårlig oppførsel og folkeskikk. Selv om området vi kjørte i er vernet, får det være måte på hva vi synes er akseptabelt.

– Fikk dere snakket med turgåerne etterpå?

– Nei, vi lot det være. Vi gadd ikke.

Hjelperkorpset har hatt 18 snøscootere og 22 frivillige fra Røde Kors ute på dagens søk etter den savnede skiløperen. Hemminghytt sier at de vil anmode politiet om å gjenoppta letingen neste helg dersom været tillater det.

Dette skjer innimellom

Vaktleder Helge Andersen ved Røde Kors sin informasjonssentral på Golsfjellet blir ikke spesielt rystet over å høre hva som har skjedd på Beiarfjellet.

– Dette er ikke veldig vanlig, men jeg har både hørt om en del slike tilfeller og også opplevd det selv, sier han til NRK.

Han forteller at han har opplevd situasjoner i Nordmarka hvor Røde Kors-skuteren har påkalt aggresjon i skiløypene.

– Det har skjedd at skiløpere slår med skistavene etter oss fordi de mener vi ødelegger skisporet. Det har vi også sett her oppe på Golsfjellet, sier han.

Han sier at Røde Kors-mannskapene er ute på oppdrag for å hjelpe folk, ikke for å være vrang og vond.

– Det burde være ganske kjent i Beiarn at det pågår en leteaksjon der, sier han.