NRK Meny
Normal

Alexander ble kastet ut fordi han tjente for lite: – Viser hvor dårlig lønna i hotellbransjen er

LO i Nordland mener utkastelsen av Alexander Spiridonov viser hvor dårlige lønns- og arbeidsvillkår ansatte i hotellbransjen er.

Hotellbransjen

Rita Lekang i LO mener ansatte i hotellbransjen har for dårlig betalt.

Foto: Barbro Andersen/John Inge Johansen / NRK

– Jeg håper denne saken kan få opp øynene til folk om hvor lav lønn de ansatte i bransjen har, sier Rita Lekang, distrikssekretær i LO i Nordland.

I går fortalte NRK om russiske Alexander Spiridonov. 25-åringen har tatt norskkurs, bachelorgrad i reiseliv ved Universitetet i Tromsø og fått seg relevant jobb som booking-medarbeider på et hotell i Lofoten. Likevel får han ikke bli i Norge fordi Utlendingsdirektoratet mener lønna hans på 324.000 kroner er for lav til å oppfylle kravene for opphold i Norge.

– Et lavtlønnsyrke

– Dette viser hvordan situasjonen er i denne bransjen. Ansatte i hotell- og serivcebransjen får bare så vidt den lønne de trenger for å leve. En fagutdannet kokk tjener ikke mer enn 360.000 tusen, sier Lekang.

Alexander Spiridonov fra Arkhangelsk

I St. Petersburg bor Alexander Spiridonov hos broren sin i påvente av ankebehandlingen.

Foto: Privat

Utlendingsdirektoratet begrunnet avslaget med regelverket sier at en person med bachelorgrad har i statlig sektor ei grunnlønn på 380.000 kroner. Spiridonov tjente dermed 56.000 for lite, selv om han fikk tarifflønn.

Lekang mener regelverket er et godt hjelpemiddel for å hindre at utlendinger blir hentet til Norge på dårlige lønns- og arbeidsvillkår, men er likevel kritisk til at Spiridonov ikke får bo i Norge.

– På meg virker det som om regelverket har blitt tolket veldig firkantet. Så lenge han får tarifflønn, kan ikke lønna brukes som begrunnelse for å nekte han arbeidstillatelse i Norge. Da er vi heller nødt til å se på hvordan forholdene i denne bransjen er, sier distrikssekretæren.

Har anket

UDI mener det ikke er godt nok dokumentert at Spiridonov hadde tarifflønn. 25-åringens anke er nå til behandling hos Utlendingsnemnda.

– Saken viser hvor viktig det er at man viser riktig dokumentasjon. Jeg synes det er veldig uheldig for mannen det gjelder, men må forholde seg til reglene. Forhåpentligvis har han nå levert den nødvendige dokumentasjonen slik at han kan få komme tilbake til Norge, sier Rita Lekang.