Hopp til innhold

Alexander (25) måtte reise fra Norge fordi han tjener 56.000 for lite

Alexander (25) fikk norskkurs og utdanningslån, men han nektes arbeidstillatelse av UDI fordi han tjener for lite. – Jeg kan vel ikke tjene mer enn sjefen, undrer han.

Thon-hotellet i Svolvær
Foto: John Inge Johansen / NRK

– UDI opplyste at jeg tjente for lite i forhold til utdanningen min, og dermed ikke kunne få arbeidstillatelse. Derfor måtte jeg reise tilbake til Russland, uten jobb, sier Alexander til NRK fra St. Petersburg.

25-åringen fra Arkhangelsk har lært seg flytende norsk, han har tatt opp studielån og fullført en bachelorgrad i reiseliv med fordypning i hotell- og vertskapsledelse ved Universitetet i Tromsø.

Etter studiene var han overlykkelig over å få tilbud om en relevant jobb som booking-medarbeider på et hotell i Lofoten i Nord-Norge.

Bunesfjord, Lofoten

Alexander hadde gledet seg til å jobbe i vakre Lofoten.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

– Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk avslaget fra UDI, sier han.

Må tjene 380.000 kroner

Utlendingsdirektoratet mener at han må tjene det samme som andre arbeidstakere med samme utdanningsbakgrunn dersom han skal jobbe i Norge. Det vil si at årslønna må ligge på minst 380.000 kroner.

Men i kontrakten han har fått som booking-medarbeider ved Thon Hotell Lofoten er årslønna 324.000. Det samme som tariff i hotellnæringen.

– Det vil jo være unaturlig dersom jeg skulle ha høyere lønn enn resepsjonssjefen og bookingsjefen, sier 25-åringen, som ikke har noen problemer med den avtalte lønna.

– Jeg kan skaffe meg husrom og mat, betjene studielånet og fremdeles ha penger til overs, sier han.

Men det er ikke det det handler om, svarer områdesjef Jonas Folmo i Utlendingsdirektoratet.

Sosial dumping

Jonas Folmo

Områdesjef Jonas Folmo i Utlendingsdirektoratet.

Foto: Nora Lie/UDI

– I vårt regelverk er det satt et lønnsnivå for ulike utdanningsnivå. En person med bachelorgrad har i statlig sektor ei grunnlønn på 380.000 kroner, og dermed har vurderingen fra vår side vært at han med denne kontrakten ikke oppfyller kravene, sier Folmo.

– Hvor er logikken i å gi tilbud om utdanning, studielån og så nekte ham arbeid?

– Vi mener at det ikke er godt nok dokumentert i denne saken at han fikk tarifflønn. Dermed forholder vi oss til regelverket vi har, sier Folmo.

Han legger til at 25-åringens anke er til behandling og at den nye dokumentasjonen som måtte være kommet inn i saken nå befinner seg hos neste ledd, Utlendingsnemnda.

Thon-hotellet i Svolvær

Det er her ved Thon hotell Lofoten i Svolvær at Alexander fikk seg jobb.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Arbeidsgiver er oppgitt

Hotellsjef Alf Einar Gjertsen ved Thon hotell Lofoten er oppgitt over situasjonen. Han var glad da de fikk ansatt Alexander, og desto mer overrasket da avslaget på arbeidstillatelse kom.

Hotellsjef Alf Einar Gjertsen ved Thon hotell Lofoten

Hotellsjef Alf Einar Gjertsen ved Thon hotell Lofoten er oppgitt.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Flere aktuelle kandidater var inne til intervju, men Alexander var helt klart den beste kandidaten, sier Gjertsen.

Gjertsen synes argumentasjonen fra Utlendingsdirektoratet er merkelig.

– Han er tilbudt tarifflønn i forhold til regelverket vi har i bransjen, og det sier seg selv at han ikke kan avlønnes høyere enn sine overordnede. Det er jo underlig at Utlendingsdirektoratet skal diktere lønnsnivået i reiselivsbransjen, sier Gjertsen.