Hopp til innhold

– Svekker tilliten til helsevesenet

Kreftforeningen mener feiltolkingen av kreftprøver ved Nordlandssykehuset er skadelig for hele helsevesenet.

Nordlandssykehuset i Bodø

Nordlandssykehuset orienterte i dag om feiltolking av kreftprøver ved sykehuset. Kreftforeningen mener saken er alvorlig for hele helsevesenet.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Kreftforeningen reagerer på feiltolkningen av kreftprøvene. Assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei mener sykehuset må legge fram konkrete planer om bedring.

Politiet har innledet etterforskning etter at Nordlandssykehuset i Bodø i flere år skal ha feiltolket celleprøvene til en kreftpasient. Nordlandssykehuset avviste i dag på en pressekonferanse at det er snakk om systematisk svikt i rutinene.

Fredag ble det kjent at en rekke celleprøver som skulle avsløre livmorhalskreft, er blitt feiltolket ved Nordlandssykehuset. Tre pasienter skal ha klaget til Norsk pasientskadeerstatning.

Kreftforeningen mener saken er skadelig for hele helsevesenet.

Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.

Assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen.

Foto: Kreftforeningen

– Dette er en svært alvorlig sak. Hadde prøvene blitt tolket riktig, kunne pasientene unngått den tøffe behandlingen de nå har fått. Jeg forventer at sykehuset legger fram en plan for hvordan de skal unngå at dette skjer igjen. Det er en sak som svekker tilliten til helsevesenet, sier assisterende
generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen til NTB.

Håper på rask avklaring

Han kjente ikke til saken fra før, og håper feilen ved Nordlandssykehuset ikke har spredt seg til andre sykehus.

– Slik forskning krever gode fagmiljøer. Når fylkeslegen sier at det skyldes en systemfeil, og at det ikke er gjort gode nok kontrollsjekker, er det veldig uheldig. Jeg håper vi får en rask avklaring om hvorvidt dette rammer flere enn de personene som er kjent til nå, sier Opdalshei.

Nordlandssykehuset beklager

Fredag innkalte sykehuset til pressekonferanse for å snakke om saken som omhandler feiltolkning av celleprøver analysert ved Diagnostisk klinikk. Der møtte medisinsk direktør Barthold Vonen og Randi Angelsen pressen.

Medisinsk direktør Barthold Vonen og Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset under dagens pressekonferanse.

NRK kjenner til minst to pasienter som er rammet. Dersom prøvene hadde blitt tolket korrekt i første omgang kunne pasientene blitt behandlet flere år tidligere. Da kunne også pasientene vært spart for omfattende operasjoner og cellgiftbehandling.

– Vi beklager dypt det dette har medført for pasientene. I den grad vi er i stand til det, tar vi inn over oss hvilke følger dette har fått for pasientene, sier medisinsk direktør Barthold Vonen på pressekonferansen.

Vonen forteller videre at Nordlandssykehuset hvert eneste år undersøker mellom 17.000 og 20.000 celleprøver tilknyttet livmorhalskreft. Han sier han har dyp medfølelse for de kvinnene som har fått celleprøvene feiltolket og den uroen saken skaper.

– Etter at vi oppdaget at et mindretall av prøvene var feiltolket, gikk vi igjennom rundt 800 prøver på nytt. Av disse fant vi ingen feil. Det er selvfølgelig bare 800 prøver, men samtidig viser gjennomgangen av disse at vi begynner å nærme oss et promillenivå av feiltolkninger.