Hopp til innhold

– Vanskelig å forstå hvordan det kunne skje

– Jeg forstår at kvinner blir engstelige, men det er ikke snakk om en systematisk svikt i kreftdiagnotiseringen, sier medisinsk direktør ved Nordlandssykehuset.

Fredag innkalte sykehuset til pressekonferanse for å snakke om saken som omhandler feiltolkning av celleprøver analysert ved Diagnostisk klinikk. Der møtte medisinsk direktør Barthold Vonen og Randi Angelsen pressen.

AVVISER SYSTEMSVIKT: Medisinsk direktør Barthold Vonen ved Nordlandssykehuset i Bodø under dagens pressekonferanse. – Jeg forstår at kvinner blir engstelige, men det er ikke snakk om en systematisk svikt, sa han.

Har du vært rammet av kreft i livmorhalsen? NRK ønsker å komme i kontakt med pasienter som kan være involvert.

Ta kontakt NRK Nordland på epost nordland@nrk.no eller 03030

Politiet har innledet etterforskning etter at Nordlandssykehuset i Bodø i flere år kan ha feiltolket celleprøvene til flere kreftpasienter.

Fredag innkalte sykehuset til pressekonferanse for å snakke om saken som omhandler feiltolkning av celleprøver analysert ved Diagnostisk klinikk. Der møtte medisinsk direktør Barthold Vonen og Angelsen pressen.

– Tar inn over oss følgene dette har fått for pasientene

NRK kjenner til minst tre pasienter som kan være rammet av feiltolkede tester. Dersom prøvene hadde blitt tolket korrekt i første omgang kunne pasientene trolig blitt behandlet flere år tidligere.

– Vi beklager dypt det dette har medført for pasientene. I den grad vi er i stand til det, tar vi inn over oss hvilke følger dette har fått for pasientene, sier Vonen på pressekonferansen.

Har etterkontrollert 800 celleprøver

Han sier han har dyp medfølelse for de kvinnene som har fått celleprøvene feiltolket og den uroen saken skaper i den øvrige befolkningen.

Jeg har ingen annen vurdering enn at dette er et svært usannsynlig sammenfall av tilfeldigheter.

Medisinsk direktør, Barthold Vonen

– Jeg kan forstå at mange kvinner kan bli engstelig av å høre disse historiene, men vi mener vår diagnostikk i hovedsak har vært trygg, sier Vonen.

Han forteller at Nordlandssykehuset hvert eneste år undersøker mellom 17.000 og 20.000 celleprøver tilknyttet livmorhalskreft.

– Etter at vi oppdaget at et mindretall av prøvene var feiltolket, gikk vi igjennom rundt 800 prøver på nytt. Av disse fant vi ingen feil. Det er selvfølgelig bare 800 prøver, men samtidig viser gjennomgangen av disse at vi begynner å nærme oss et promillenivå av feiltolkninger.

De feiltolkede prøvene for den ene pasienten går tilbake til 2006, for den andre pasienten gjelder dette prøver feiltolket fra 2007. Eksperter ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø har i ettertid påpekt forstadier til kreft i samtlige prøver.

Det er Fylkesmannen i Nordland som har tilrådet politietterforskningen. Flere ansatte ved sykehuset skal ha vært avhørt de siste ukene.

medisinsk direktør Barthold Vonen og Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset

Medisinsk direktør Barthold Vonen og Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset under dagens pressekonferanse.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Vanskelig å forstå hvordan det kunne skje

Selv om Vonen sier at de feiltolkede prøvene har fått alvorlige konsekvenser for de berørte, så er det ikke snakk om en systematisk svikt i kreftdiagnosistikken.

– Det skjer feil i helsevesenet, men det betyr ikke at vi har et dårlig helsevesen. Vi har selv oppdaget feilen og har tatt egne grep. Vi forstår at saken er en belastning for sykehuset, men håper ikke at tilliten til Nordlandssykehuset svekkes.

På spørsmål om hvordan det er mulig at flere ulike helsearbeidere over tid har feiltolket resultatene har ikke Vonen noen god forklaring.

– Det er vanskelig å forstå. Disse personene har mange års erfaring og ledelsen ved sykehuset har full tillit til dem. Jeg har ingen annen vurdering enn at dette er et svært usannsynlig sammenfall av tilfeldigheter, sier Vonen.

Sykehuset opplyser at Vonen særlig har arbeidet med forbedring av kvalitet og pasientsikkerhet. Han er også sentral i den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen, der Nordlandssykehuset er et av pilotsykehusene.

Nordlandssykehuset i Bodø

Nordlandssykehuset i Bodø.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK