– Stopp bilen hvis sikten blir for dårlig

Polare lavtrykk gjør juletrafikken svært krevende nord i landet. Hos Vegtrafikksentralen formelig gløder det i telefonene 2. juledag.

Snøfokk Melbu

Snøfokk og til dels dårlig sikt på veiene på Melbu i Hadsel kommune 2. juledag.

Foto: Erling Dreyer

– Telefonlinjene går ganske jevnt på full spreng her i dag, forteller trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, Grethe Turmo Hatten, til NRK fredag kveld.

Sterk vind og snøbyger fører til vanskelige kjøreforhold flere steder, fra nord i Nordland til sør i Troms.

Derfor har også Meteorologisk institutt sendt ut OBS-varsel 2. juledag, som gjelder fra Ofoten, Lofoten og Vesterålen i Nordland, og opp til Sør-Troms.

Det er meldt nordvestlig opp til sterk kuling, tette snøbyger og snøfokk i området, og det gir seg utslag i trafikken. De vanskelige kjøreforholdene vil også være utover lørdagen.

– Det er mye nedbør, oppsummerer Hatten ved Vegtrafikksentralen, og utdyper:

– De polare lavtrykkene har jo slått over landsdelen nå, og da er det vanskelig å se noe særlig. I tillegg er det mye snø på veiene.

– Kjør forsvarlig

Blant annet er E10 over Bjørnfjell i Narvik helt stengt på grunn av uvær, og der blir ikke veien åpnet igjen før tidligst i morra.

Ellers har det i ettermiddag blitt kjørt kolonnestrekke på E10 Veggfjellet mellom Bjerkvik og Tjeldsundbrua. Der er veien nå helt åpen igjen, opplyser vegvesenet klokka 1725 fredag.

Samtidig meldes det om snø- og isdekke på flere veier.

– Brøytebilsjåførene kjører kontinuerlig, og det virker som om bilister har problemer flere steder i nord, forteller Grethe Turmo Hatten ved Vegtrafikksentralen.

Hun er klar på at bilister som er ute i trafikken nå må være både oppmerksom og forsiktig.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Brøytebil Melbu

Fredag har vært travel for brøytebilsjåførene på Melbu i Hadsel kommune. Slik er det også flere steder i nord 2. juledag.

Foto: Erling Dreyer

– Folk må ta det med ro og kjøre etter forholdene. Det er vanskelige kjøreforhold flere steder, sier trafikkoperatøren, og legger til:

– Det er bilisten sitt ansvar. Hvis sikten er dårlig og vanskelig er det uforsvarlig å kjøre videre. Da må du stoppe bilen.

Travelt for operatørene

Grethe Turmo Hatten oppfordrer bilister som har problemer om å kontakte dem på telefonnummer 175, et nummer mange har tatt i bruk i dag.

– Det har vært travelt. Men vi er her for å hjelpe, og skal gjøre så godt vi kan, understreker hun.

Erling Dreyer fra Melbu i Hadsel kommune i Nordland opplevde selv de vanskelige forholdene da han var ute fredag.

– Det er svært glatt. Snøen speiler seg nærmest i veien, og brøytebilene jobber i ett. Det er verdt å kjøre forsiktig, påpeker Dreyer, som har sendt inn bilder til NRK fra Melbu 2. juledag.

– Det er dårlig sikt også, og det har jeg hørt fra flere andre. Så pass farten, avslutter han.