– Sender et svært uheldig signal

Sittende fylkesråd for Høyre, Beate Bø Nilsen, var kun få stemmer fra å bli vraket fra Høyres liste til fylkestingsvalget under helgas nominasjonsmøte. Ordfører Jonni Solsvik i Andøy er kritisk til at man forsøkte å kaste partiets sittende fylkesråd.

Ordførar i Andøy kommune Jonni Solsvik

SKEPTISK: – Om man har et ønske i partiet å skifte ut begge våre to fylkesråd, så bør det skje på en annen måte enn at det plutselig dukker opp under et nominasjonsmøte, mener Høyreprofil Jonni Solsvik.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Jonni Solsvik, ordfører Andøy

– Det man gjør er at man sender ut et svært uheldig signal til en av våre fremste tillitsvalgte, mener ordfører Jonni Solsvik i Andøy.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Ingen medier skal ha vært tilstede på nominasjonsmøtet, der det etter det NRK får opplyst, ble kamp om en rekke plasser.

– Det man gjør er at man sender ut et svært uheldig signal til en av våre fremste tillitsvalgte - spesielt når det ikke er blitt varslet om på forhånd, sier høyreprofil og ordfører Jonni Solsvik i Andøy til NRK.

Han tapte selv kampen om sjetteplassen på Høyres fylkestingsliste under nominasjonsmøtet, men er langt mer opptatt av prosessen som ble ført mot fylkesråd for plan og økonomi, Beate Bø Nilsen, som var nominert som andre-kandidat.

– At det blir etablert et flertall for å få gjennomført endringer er helt greit, men om man har et ønske i partiet å skifte ut begge våre to fylkesråd, så bør det skje på en annen måte enn at det plutselig dukker opp under et nominasjonsmøte.

Beholdt andre-plassen

Beate Bø Nilsen

Fylkesråd for plan og økonomi i Nordland, Beate Bø Nilsen.

Foto: Nordland fylkeskommune

Men med kun få stemmers overvekt beholdt altså Bø Nilsen likevel 2. plassen på lista etter kampvotering mot Bente Kristensen Solås.

Hadde Bø Nilsen tapt voteringen - hadde begge de to sittende fylkesrådene for Høyre vært ute av fylkespolitikken etter valget. Tidligere er det kjent at utdanningsråd, Oddleif Olavsen, valgte å trekke seg etter å ha blitt vraket av sitt eget lokallag.

– Opplever du at partiet er splittet?

– Jeg liker ikke det begrepet, men ordet ble brukt fra talerstolen, og det tror jeg kom som en følge av at man ønsket å bytte ut erfarne folk fra lista uten at dette var varslet om på forhånd, sier Jonni Solsvik.

– Skjønner det kan oppleves som et uheldig signal

Ønske om endringer rammet også ordfører Anne Rita Nicklasson i Ballangen, og ordfører Kjell Roar Petersen-Øverleir i Hemnes som begge er ute av lista etter helgas nominasjonsmøte. Ingen av de to ønsket å kommentere denne saken til NRK i dag. Det gjør heller ikke Beate Bø Nilsen selv.

Men gruppeleder for Høyre, Bente Kristensen Solås, som stilte som motkandidat til Bø Nilsen, syns ikke prosessen bar preg av ufint spill.

– Jeg skjønner at man kan oppleve dette som et uheldig signal. Samtidig er det sånn i et demokrati, at det nettopp er under nominasjonsmøter at man fremmer de kandidatene man ønsker, som et flertall igjen velger.

– Er det ikke en svekkelse at flere erfarne høyrepolitikere nå er ute av fylkespolitikken?

– Det er alltid slik at det tar tid å bygge opp kompetanse, når den forsvinner ut med de personene som har hatt den. Samtidig er det også slik at nye folk også bringer med seg ny kompetanse inn i fylkestingsgruppa, sier Kristensen Solås.

– Overraskende

Eivind Undrum Jacobsen

– Det er overraskende at denne situasjonen kom opp, sier politisk kommentator i NRK Nordland, Eivind Undrum Jacobsen.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde / NRK

– Det er overraskende at denne situasjonen kom opp. Det er uvanlig at sånn form for mistillit plutselig kommer opp i et nominasjonsmøte. Samtidig burde man ha forstått at det var grupperinger som snakket sammen, og som ønsket store endringer, sier politisk kommentator i NRK Nordland, Eivind Undrum Jacobsen.

Undrum Jacobsen tror det kan være flere måter å tolke mistilliten mot partiets to fylkesråd.

– Man kan tolke dette som en kritikk mot at Høyre har inngått ett samarbeid med Arbeiderpartiet i fylkespolitikken, eller at man ikke er fornøyd med den jobben som de to sittende fylkesrådene har gjort. At Beate Bø Nilsen har gått så kraftig ut mot sin egen regjering sitt økonomiopplegg for fylkene og kommunene, har også vakt reaksjoner helt inn i regjeringen.

Nordland Høyres fylkestingsliste 2015-19

Navn

Fødselsår

Kommune

1. Kai Henriksen

1959

Rana

2. Beate Bø Nilsen

1965

Sortland

3. Bente Anita Kristensen Solås

1965

Vestvågøy

4. Joakim Sennesvik

1992

Unge Høyre

5. Marius Hansen

1986

Bodø

6. Marianne Dobak Kvensjø

1980

Narvik

7. Daniel Bjarmann-Simonsen

1986

Bodø

8. Stig Tore Skogsholm

1977

Alstahaug

9. Turid Willumstad

1959

Sørfold

10. Kjell Sahl

1953

Meløy

11. Elizabeth Åsjord Sire

1995

Unge Høyre

12. Kathrine Laukholm

1961

Brønnøy

13. Stian Hiis Bergh

1984

Bodø

14. Vidar Iversen

1960

Rana

15. Hans Petter Horsgaard

1973

Bodø

16. May-Anne Brand

1948

Vefsn

17. Børge Larsen

1964

Vågan

18. Øyvind Toft

1975

Alstahaug

19. Mathias Lauritzen

1984

Bodø

20. Jim Simonsen Jenssen

1995

Unge Høyre

21. Marte Præsteng

1973

Hemnes

22. Lars Erik lillefloth

1977

Narvik

23. Petter Bjørnli

1965

Bindal

24. Liv Kristin Johnsen

1968

Tjeldsund