Hopp til innhold

200 mistet jobben for en uke siden - nå vokser markedet

Bare én uke etter 200 ansatte ved solcellefabrikken REC i Glomfjord i Meløy fikk vite at de mister jobben på grunn av fallende marked, har etterspørselen etter solcelleprodukter økt.

REC og Magne Olsen

MISTET JOBBEN: Magne Olsen er en av 200 ansatte i Glomfjord som sist uke fikk beskjed om at solcellefabrikanten legger ned sin siste fabrikk i Nordland. Selv om markedet nå vokser er de ikke blant dem som får komme tilbake på jobb.

Foto: NRK/faksimile

Allerede da REC sist uke sa opp sine siste 200 ansatte ved fabrikken i Glomfjord, mente ordfører Per Swensen at avgjørelsen var forhastet og at den ikke hang sammen med markedutsiktene for året.

– Ledelsen har sagt at de i fjerde kvartal regner med at bedriften ville gått i overskudd igjen, sa en opprørt Swendsen til NRK.no da.

Nå viser det seg at resultatene kom raskere enn ventet.

Kaller tilbake ansatte i Porsgrunn

For i dag ble det kjent at REC-fabrikken på Herøya i Porsgrunn, kaller tilbake flere av sine 170 permitterte på grunn av økt etterspørsel. Markedet for selceller er på vei opp og selskapet regner med full produksjon i april, mai og juni.

– Vi har økte ordre fra våre kunder i andre kvartal. Det fikk vi beskjed om i midten av forrige uke, og det betyr at vi øker det er full produksjon fra og med denne uken, sier administrerende direktør i REC Wafer på Herøya, André Knüppel.

Også i Nordland er de glade for at produksjonen igjen øker, selv om det ikke kommer de ansatte i Glomfjord til gode.

– Det er selvfølgelig veldig bra at de ansatte i Porsgrunn får beholde jobbene sine. Det er vi veldig glad for. Alle som har en jobb vet hvor viktig det er, sier ordfører Swensen i Meløy.

– Bittert

Samtidig må Swensen erkjenne at i industrisamfunnet han er ordfører for har totalt 800 personer mistet jobben som følge av krisen i REC.

To av disse er ekteparet Magne Olsen og Ranveig Bakken som begge fikk vite at de mistet jobben sist uke.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Ranveig Bakken, Per Swensen og Magne Olsen

OPPGITT: Ekteparet Ranveig Bakken og Magne Olsen sammen med ordøfrer Per Swensen.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Kommunen gikk fra ha to REC-fabrikker, til permitteringer av ansatte, til nedleggelse av den ene fabrikken og deretter atter en nedleggelse.

– Det er klart det er bittert for de ansatte i Glomfjord må se på at den teknologien som kunne reddet arbeidsplassen deres, benyttes med hell på Herøya, sier Swendsen.

Skal møte Navarsete

I morgen skal ordføreren møte kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete om veien framover for et nytt og livskraftig Meløy etter nedleggelsen av solcellefabrikkene i Glomfjord.

Kommunen har bedt om 100 millioner kroner i omstilling for en seksårs-periode.

Det høres ut som vi ber om store beløp, men hvis du deler det ut over seks år, så er det ikke mye. Hva gjør du med 12 millioner i året i en slik sammenheng, spør ordføreren seg.