Hopp til innhold

– Problemene med rullebanen er over

Oppussingen av rullebanen på Bodø lufthavn er ferdig. Men investeringen på 280 millioner kroner er bare en korttidsløsning til forsvaret forlater Bodø.

Rullebaneproblemene er forbi

Prosjektleder John Eivind Skogøy , regionssjef i Forsvarsbygg Erik Anders Helin og flyplassjef Bård Solheim viste i dag frem den ferdigoppussa rullebanen.

Foto: Benjamin Fredriksen

Bodø lufthavn har i flere år slitt med en rullebane i forfall. Flere ganger om dagen har flyplassansatte måtte saumfare den 60 år gamle rullebanen for å fjerne steiner og betongbiter.

Arbeidet med å renovere rullebanedekket startet i mai 2014, og det har kostet 280 millioner kroner.

Et såkalt «epoxy-dekke» er nå lagt over den gamle rullebanen av betong. Epoxy-dekket består at lim iblandet masse. Men investeringen er bare en midlertidig løsning.

– Levetiden er på rundt 10 år, men vi håper den kan vare lengre, sier regionssjef i Forsvarsbygg, Erik Anders Helin.

Slipper å plukke småstein

Siden 2004 har det kostet en halv milliard å holde rullebanen på Norges sjette største flyplass i live. Hver dag har ansatte ved flyplassen plukket løs stein fra rullebanen.

– Betongplaten i bunn av rullebanen begynte å gå i oppløsning. Den er nå fikset og det er lagt et lag oppå den og slik vil den ligge i flere år fremover, sier oberst og flyplassjef, Bård Solheim.

I følge regionssjefen er resultatet av oppussingen svært bra, og rullebanestandarden er mye bedre enn tidligere.

– Det har vært et relativt langt prosjekt. Nå er vi endelig ferdig og kvaliteten ser bra ut. Forhåpentligvis er den til og med bedre enn vi hadde trodd, sier Helin.

Midlertidig løsning

Oppussingen som har kostet 280 millioner kroner er kun en kortidsløsning til Forsvaret forlater Bodø.

– Vi har lagt arbeidet ut fra forsvarets behov som primærbehov. Dessuten vet vi jo heller ikke om flyplassen og rullebanen skal være akkurat hær i framtiden, påpeker Solheim.

Rullebanen ligger nemlig for tett på terminalbyggene i henhold til sikkerhetsforskrifter, og må dermed flyttes. Spørsmålet er hvor langt og når flyttingen skal skje.

I arbeidet med dette har kommunen satt av 16,5 millioner kroner til et tre-åring prosjekt kalt «Ny by - ny flyplass». Regjeringen har uttrykt at de ønsker utredning av prosjektet, men da må det bli presentert i neste Nasjonal Transportplan, som skal behandles på Stortinget i 2017.