Hopp til innhold

– Noen var på gråten da de så steinen

– Langsteinen er en del av folkesjela i Steigen. Derfor er vi triste i dag, sier Laila Aalstad og Paul Fortun.

Tusen år gammelt kulturminne smadret under veiarbeid i Steigen

STEIGENS STOLTHET SMADRET: Nord-Norges høyeste bautastein ligger smadret i tre deler etter at Mesta ryddet veikanten med kantryddemaskin. Her sjekker lensmannsbetjent Ole-Christian Wathne og kollegaen det ødelagte kulturminnet

Foto: John Inge Johansen / NRK

Laila Aaltun og Paul Fortun

I SORG: Laila Aaltun og Paul Fortun sier at mange steigværinger er i sorg i dag. – Vi har alle vokst opp med Langsteinen. Den har stått der bestandig, og har blitt en del av identiteten vår, sier Aaltun.

Foto: John Inge Johansen / NRK
Langsteinen, Engeløya Steigen

TURISTATTRAKSJON: Langesteinen har i flere tiår vært en turistattraksjon i Steigen. Den var 6 meter høy og man tror at den går like dypt ned gjennom bakken. Steinen er tidfestet til ca 200-600 år e. Kr - altså før vikingetiden.

Foto: Åsmund Aasjord, Helnessund.net
Langsteinen i Steigen ødelagt under kantslått

LANGSTEINEN I TRE DELER: Nord-Norges høyeste bautastein ble smadret av en kantryddemaskin. Her ser vi bruddet i bakkenivå, og toppen som også er brukket av.

Foto: Gunnar Grytøyr
Asle Schrøder

Ifølge ordfører Asle Schrøder blir det ramaskrik i Steigen dersom Langsteinen fjernes.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Da Laila Aalstad kom kjørende forbi det som inntil i går var Nord-Norges høyeste bautastein, måtte hun stoppe og gå ut av bilen.

Da Mesta var ute og ryddet veikanten med kantryddemaskin på Engeløya i Steigen mandag kveld, kom den uheldige sjåføren borti kulturminnet – som veltet og ble knust i tre deler.

Da Laila Aalstad så kommunens stolthet ligge i grus kom følelsene.

– Noe så trist. Langsteinen har stått her i over 1000 år. Nå ser det ut som ei grav, sier hun til NRK.no.

Den ødelagte bautasteinen er blitt en snakkis i bygda, og mange hadde tatt turen for å ta det sørgerlige synet i nærmere øyensyn.

– Vi har alle vokst opp med Langsteinen. Den har stått der bestandig, og har blitt en del av identiteten vår. Vi kommer til å savne den dersom den ikke blir satt opp igjen, sier Laila Aalstad.

– På gråten

Paul Fortun forteller at mange steigværinger har kommet for å se den ødelagte bautasteinen.

– Det er tydelig at dette har gått innpå folk her. Noen var på gråten da de så steinen, sier han til NRK.no.

Ordfører i Steigen Asle Schrøder beskriver hendelsen mandag kveld som et trist uhell.

– Lokalsamfunnet er litt i sorg i dag. Langsteinen har alltd vært en «must see» i Steigen.

– Fascinerende historie

Ordføreren ser ikke bort fra at steinen kan bli en enda større turistattraksjon nå som den er radbrukket og ødelagt.

– Dette blir en ny historie rundt Langsteinen. Kanskje blir det etterhvert en god historie. Akkurat nå er det bare en trist historie, sier han til NRK.no.

Den seks meter høye og over 1000 år game «Langsteinen» fra yngre jernalder har fascinert både lokabefolkning og arkeologer i flere tiår. Steinen er tidfestet til ca 200-600 år etter Kristus – altså før vikingetiden.

Ifølge helnessund.net kan steinen ha vært en del av en fallosdyrkende religion. I Olav den helliges saga kan vi lese historien om Vølse – en dyrking av en avskåret hestepenis.

– Mange opp gjennom tidene lurt på hva som er så spesielt med steinen. Den har vært gjenstand for spekulasjoner blant lokalbefolkningen, forteller ordføreren.

Det finnes inskripsjoner og bumerker fra middelalderen inngravert i steinen.

– Steinen står ved et gravfelt fra jernalderen. Man trodde lenge det var en runestein. Men nå har man vel landet på at det er en skjøtestein mellom storgårdene Laskestad og Steig.

– Godtar ikke at steinen fjernes

Nå er det opp til museumsmyndighetene hva som skal skje videre med steinen. Kulturvernsjef Egil Murud i Nordland fylkeskommune sier det kan bli aktuelt å lappe sammen den ødelagte steinen.

– Jeg håper inderlig de reiser den opp igjen og får den tilbake omtrent slik den var.

Alternativet er at den fjernes fra Steigen og plasseres i et støvete magasin i Tromsø museum. Det kommer ifølge ordføreren ikke steigværingene til å godta.

– Det vil være det verste som kan skje. Steinen skal opp igjen, her i Steigen. Tromsø museum har tatt nok gjenstander fra graver Steigen som de har plassert i glassmontrene sine, sier ordføreren.