Hopp til innhold

– Nordlendinger er flinkere til å takle uvær

Forsikringsbransjen mener nordlendingene er flinkere til å håndtere uvær enn folk lenger sør i landet.

Uver i Bodø

Ekstremværet «Ole» rev i stykker bygninger, stengte veier og tok strømmen til 70.000 mennesker før det roet seg natt til søndag. I går startet forsikringsbransjen på jobben med å gjøre opp status.

Foto: Larsen, Marius Helge / NTB scanpix

Ekstremværet «Ole» rev i stykker bygninger, stengte veier og tok strømmen til 70.000 mennesker før det roet seg natt til søndag. I går startet forsikringsbransjen på jobben med å gjøre opp status. De virker ikke veldig nervøse.

Jon Berge

det å leve med elementene, da lærer man seg å innrette seg deretter. Det blir færre skader nordpå, enn sørpå. De tar mer hensyn til naturkreftene.

Foto: If skadeforsikring

– Jeg er overbevist om at skadeomfanget er betydelig mindre enn under uværet «Nina». Jeg tror det skyldes at folk i nord håndterer uvær bedre enn de som bor lenger sør i landet. Folk i Nord-Norge er vant med uvær gjennom generasjoner, og innretter seg deretter, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If.

Så langt har If fått melding om 200 skader i Nord-Norge. Men alt er ikke ferdig talt ennå.

– Vi hadde drøye 2000 skader under stormen «Nina», så det er en viss forskjell.

– Viser en aktiv holdning

Gjennom helga har Berge fulgt med på nyhetsdekningen av ekstremværet «Ole».

– Når jeg ser på tv-bildene ifra nord, så ser jeg hvordan folk står på bryggene og justerer fortøyning og gjør klar for storm. Det viser en aktiv holdning.

Han fikk også med seg familiene som måtte evakuere fra den paddeflate øya Givær utenfor Bodø, i frykt for at 20 meter høye bølger skulle feie over øysamfunnet.

– Da de kom tilbake var det ikke en eneste skade. Jeg tror de har tatt hensyn til elementene og bygd deretter. Dette er lærdom nedarvet gjennom generasjoner, sier If-direktøren.

– Tar forholdsregler

Informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige er enig med sin kollega.

– Jeg tror nordlendingene er mer vant til dårlig vær og mer vant til at de må ta forholdsregler, sier han.

Pål Rune Eklo,

Pål Rune Eklo mener nordlendingene er flinke til å ta forholdsregler.

Foto: Gjensidige

Gjensidige har fått meldt inn omkring 230 skader etter «Ole».

Mer spredt bosetting

Likevel er både Berge og Eklo klare på at den spredte bosettingen i Nord-Norge også er en del av forklaringen til at det meldes om færre skader.

– Da stormen «Nina» traff Bergen-sentrum, er det åpenbart at det vil være mer alvorlig enn når uvær treffer spredt, sier Berge.

– Det er åpenbart mindre potensial for skader i Nord-Norge, men likevel er ikke spredt bosetting den eneste årsaken, sier Eklo.

Se lesernes video fra stormen "Ole"