NRK Meny
Normal

– Nå vil vi felle bjørnen raskt

Jaktlederen i Saltdal håper å kunne ta i bruk de nye ressursene allerede til natta.

Bjørnjegere i Saltdal

SLIPPER BÅND: Jegerne i Saltdal har så langt vært pålagt å ha hundene i bånd. Et forsøk i regi av Statens Naturoppsyn åpner nå imidlertid for at hundene kan slippes.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Jegerne i Saltdal ser lyst på den videre jakta etter at det i går ble klart at Miljødirektoratet åpner for bruk av plotthunder under bjørnejakta i Saltdal som en del av et forsøksprosjekt.

utmarkskonsulent i Saltdal kommune, Rune Berg.

POSITIV: Utmarkskonsulent i Saltdal kommune, Rune Berg, har troen på at de nye ressursene vil medføre at de tar bjørnen raskt.

Foto: Ola Helness / NRK

Bruk av slike hunder vil gjøre jakten mye mer effektiv. Statistisk er det snakk om felling i ni av ti tilfeller når løshunder brukes, forteller utmarkskonsulent og jaktleder Rune Berg til NRK.

Berg har hatt folk ute på jakt i natt, men har det siste døgnet ikke hatt kontakt med bjørnen.

– Fokuset var primært å lokalisere nye kadaver, sier han.

Nå venter det lokale jaktlaget på personell fra Statens Naturoppsyn i tillegg til en hundeekvipasje fra Sverige.

– Det tar litt tid å organisere kreftene, men vi satser på å være operative innen det kommende døgnet, fastslår Berg.

– Viktig med kunnskap

Terje Bø

FORSØKSPROSJEKT: Seksjonssjef i Miljødirektoratet, Terje Bø, forteller til NRK at forsøksprosjektet vil være en viktig del av en større kunnskapsinnhenting.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det er i utgangspunktet ikke tillatt å bruke såkalte plotthunder, som er av typen «løs på drevet halsende hunder», ved jakt på bjørn i Norge.

Bruk av løshund under jakt er regulert av Viltloven, som kun tillater bruk av drivende hunder under jakt på hare, gaupe og hjortevilt dersom makehøyden er mindre enn 47 centimeter.

En rekke organisasjoner og jegermiljø har den siste tiden imidlertid uttrykt et sterkt ønske om å kunne ta i bruk slike hunder ved felling av bjørn i Norge.

Seksjonssjef Terje Bø i Miljødirektoratet fortalte til NRK i går at forsøket vil være en viktig del av en større kunnskapsinnhenting for å se om det kan være aktuelt med en lovendring på området.

– For å få mer kunnskap om bruken av slike hunder pågår det for tiden et forsøksprosjekt i Sverige. Dette forsøket utvides nå til og også gjelde Saltdal, fortalte han.