Hopp til innhold

Fikk ti pålegg for slurv: – Mattilsynet har for lite å gjøre

Fiskemottaksleder Geir Rognan i Øksnes fikk ti pålegg for manglende renhold og slurv. – Det er mitt inntrykk at Mattilsynet er overadministrert og i overkant aktiv, sier han.

Fiskemottaksleder Geir Rognan i Øksnes fikk ti pålegg for manglende renhold og slurv. – Det er mitt inntrykk at Mattilsynet er overadministrert og i overkant aktiv, sier han.

Arbeidsklær på feilt sted bør ikke inngå i Mattilsynets tilsyn, mener daglig leder Geir Rognan ved Sommarøy produksjonslag. – De har tydeligvis for lite å gjøre, sier han.

I dag presenterte Mattilsynet tallene som langt på vei slakter hygienen ved norske fiskemottak.

Etter tilsyn på 232 av 279 fiskemottak viste det seg at 209 av dem fikk hygieneslakt i forskjellig grad. Mattilsynet kaller resultatet nedslående, og truer med å stenge anlegg. .

Sommarøy produksjonslag er en av bedriftene som fikk unngjelde i den omfattende besøksrunden.

– Vi hadde en større runde i vinteren hvor de kontrollerte oss på alle mulige måter, forteller daglig leder Geir Rognan til NRK.no.

Fikk ti anmerkninger

Geir Rognan

– Det er nesten litt vanskelig å ta det på alvor, at de skal bruke tid på å påpeke småting, sier Geir Rognan.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Fiskemottaket på Myre i Vesterålen fikk totalt 10 anmerkninger da Mattilsynet dukket opp uannonsert. Kritikken gikk på renhold og emballasje. Blant annet hadde fabrikken for mange paller stående i produksjonslokalet.

– Når fisken leveres, hentet vi ut det nødvendige antall paller fra lageret. Det sto mellom 30 og 40 paller her da Mattilsynet kom, forteller Rognan.

Fant arbeidshansker hvor de ikke skulle være

Mattilsynet fant også noen arbeidshansker på vidvanke og en kjeledress slengt i en oppfang. Også dette ga anmerkning.

– Det er nesten litt vanskelig å ta det på alvor, at de skal bruke tid på å påpeke småting. Men vi hadde feil, og kunne ikke si noe annet enn at vi skulle bli flinkere og at vi skulle prøve å unngå samme feil i framtiden, sier Rognan.

At det ble funnet avvik ved mottaket, mener Rognan i stor grad skyldes tidspunktet for Mattilsynets besøk.

– De kom i en veldig travel tid, midt i torskefisket på vinteren. Det er ofte ikke helt prikkfritt når det koker på kaia.

Geir Rognan sier det kan være stressende å få Mattilsynet på uanmeldt inspeksjon når bedriften har sin mest hektiske periode.

– Vi tar som oftest godt imot dem, de fleste er behagelige folk. Men jeg innrømmer gjerne at stressnivået vårt avgjør litt hvordan mottakelsen blir, sier Rognan til NRK.no.

– I overkant aktiv

daglig leder Geir Rognan, Sommarøy produksjonslag. Myre i Øksnes.

Geir Rognan legger ikke skjul på at han mener Mattilsynet noen ganger kan bli vel ivrig i tjenesten.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Fiskemottaket har nå utbedret ni av de ti anmerkningene som ble påpekt av Mattilsynet. Rognan legger ikke skjul på at han mener Mattilsynet noen ganger kan bli vel ivrig i tjenesten.

– De skal bevise sin berettigelse. Det er ett hovedkontor og sju distriktskontor bare i Nordland. Mitt inntrykk er at denne etaten er overadministrert og er i overkant aktiv.

Ifølge Rognan er han ikke alene om å ha denne oppfatningen.

– Vi hører mange eksempler på at det drives med flisespikkeri.

Likevel understreker han at Mattilsynet har en viktig oppgave i samfunnet.

– Vi er avhengig av Mattilsynet for å bli oppfattet seriøst i markedet, sier han til NRK.no.

Reaksjoner fra Mattilsynet

Region

Virksomheter kontrollert

Ingen reaksjon

Påpeking av plikt

Varsel om vedtak, vedtak eller hastevedtak

 Troms og Finnmark

65

3

1

61

 Nordland

74

2

 

72

 Trondelag, og Møre og Romsdal

58

7

1

50

Hordaland, og Sogn og Fjordane

9

 

 

9

Rogaland og Agder

20

6

1

13

Buskerud, Vestfold og Telemark

3

 

 

3

Oslo, Akershus og Østfold

3

1

1

1

– Ikke pirk

Birger Willumsen, som er koordinator for tilsyn av sjømat i Mattilsynet i Nordland skjønner ikke hva Geir Rognan mener når han påstår at Mattilsynet har for mye å gjøre.

– Vi har tvert imot blitt kritisert, blant annet av EUs kontrollorgan på matområdet, for at vi er for lite ute på tilsyn. Sjømatproduksjonen er en stor matproduksjon i Norge og vi har erfaringer fra tidligere at alt ikke er som det skal i denne bransjen, sier han til NRK.no.

– Men er ikke mange av disse påleggene flisespikkeri? Kjeledresser liggende i ei trapp går vel ikke ut over mattryggheten?

– Dette er ikke pirk. Alle punktene i rapporten går på renhold og vedlikehold. Alt som omhandler hygiene handler om mattrygghet, sier Willumsen.

Han mener det er store forskjeller i hvitfisknæringen og oppdrettsnæringen.

– Vi må nok dessverre kunne si det. Oppdrettsnæringen har for lenge siden skjønt at fisk ikke bare er fisk. Det er mat. Dermed har de kommet opp på samme nivå som kjøttbransjen når det gjelder hygiene og internkontroll.

Mattilsynet mener at det er nettopp når bedriftene er inne i hektiske perioder at ting bør være på stell.

Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) mener hygienesituasjonen ved fiskebedriftene er uholdbar.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Da får man stresset systemene og testet ut om internopplæringen har vært god nok.

Han er ikke redd for at hvitfiskbransjen får et dårlig rykte etter rapporten som nå er lagt fram.

– Vi skal være klar over at har man dårlig hygiene, kan det i verste fall skape helsefare for dem som skal spise fisken.

Fiskeriministeren: – Uholdbart

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) mener hygienesituasjonen ved fiskebedriftene er uholdbar. Nå har hum innkalt næringa til et hastemøte.

– Jeg ønsker å snakke med dem om hvordan vi skal sikre at regelverket som finnes på dette området følges. her må også hver enkelt aktør ta et ansvar for at vi skal komme ut av denne uholdbare situasjonen.