Hopp til innhold

Får slakt av Mattilsynet: – Nå må vi arrangere hygienekurs

Mattilsynet slakter hygienen ved norske fiskemottak. Næringen selv innrømmer at de må bli flinkere. Nå skal det arrangeres hygienekurs langs hele norskekysten.

I løpet av 2013 har Mattilsynet gjennomført tilsyn på 232 av 279 aktører i hvitfisknæringen, med nedslående resultater.

Til sammen ga Mattilsynet reaksjoner til 209 av fiskemottakene.

31 av avvikene var av så alvorlig karakter at Mattilsynet måtte fatte hastevedtak. 18 ble stengt helt eller delvis og måtte vaske ned før de fikk åpne igjen. Fire fikk omsetningsforbud mens to måtte destruere varer.

– Må ta dette på alvor

Næringen selv innrømmer at dette ikke er godt nok.

– Det er åpenbart slik at hvitfisknæringen må ta denne problemstillingen enda mer på alvor, sier Geir Ove Ystmark til NRK.no.

Han er direktør for industri i fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) og mener rapporten ikke etterlater noen tvil.

– Denne rapporten er tydelig på at det ikke jobbes godt nok. Det er åpenbart at bedriftene må bli bedre, sier han.

Det er Mattilsynet helt enig i.

– Resultatet er nedslående. I prosjektet har vi avdekket for mange tilfeller av dårlig orden, renhold og manglende internkontroll. Kort sagt er det for mange hvitfiskprodusenter som svikter på elementære hygienekrav som stilles enhver matprodusent, sier Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet i en pressemelding.

(artikkelen fortsetter under)

Fiskemottakene får kritikk av mattilsynet

DETTE FANT MATTILSYNET: Dårlig renset fisk lagret i blodvann.

Foto: Mattilsynet

– Skal holde hygienekurs

Hun varsler at fiskemottakene vil bli gått nøye etter i sømmene i tiden framover.

– Vi har fulgt opp og følger opp alle mangler vi har funnet. Fremover skal vi gå enda mer på tilsyn, spesielt i sesongen. Dessuten vil vi ta flere prøver av vann, fiskevarer og i produksjonslokalene. Hovedansvaret for å bedre forholdene ligger likevel ene og alene hos hvitfiskprodusentene. Vi forventer at de tar tak i dette og viser det i form av bedre hygiene.

Ystmark i fiskeri- og havbruksnæringens landsforening lover at også de vil følge opp. FHL vil i løpet av vinteren 2013/14 starte arbeidet med å avholde hygienekurs langs hele kysten for sine medlemsbedrifter.

– Vi kommer til å stille opp med økte ressurser for å bedre kompetansen i bedriftene. Vi vil tilby kurs slik at bedriftene blir bedre rustet, sier han.

Han legger til at han synes det er positivt at Mattilsynet er på ballen.

– Det er viktig at vi har en god dialog med Mattilsynet og skal ha flere møter fremover om denne saken.

– Trygg fisk

Selv om Mattilsynet har gitt reaksjoner til svært mange bedrifter sier rapporten at norsk hvitfisk er trygg, understreker Ystmark.

– Dette er selvsagt det viktigste. Forbrukere skal tilbys trygg sjømat. Likevel, det som kommer frem er langt i fra bra fordi mangel på etterlevelse av hygienekravene i produksjonsbedriftene bidrar til at produktene etter hvert får en lavere hygienisk standard. Derfor må hygienearbeidet i næringen forbedres, sier Ystmark.

Mattilsynet skal selv vurdere hvor vidt funnene deres er helsefarlige eller ikke, men understreker at fisk sjelden inneholder bakterier som er helsefarlig for mennesker.

Dette fordi fisk er et kaldblodige dyr, mens mennesker er varmblodige. Dessuten blir hvitfisk som regel varmebehandlet før den blir spist, noe som tar knekken på de fleste bakteriene.

– Men alvorlig slurv med hygienen vil kunne sette dette i fare. Dette er derfor ingen unnskyldning for dårlig hygiene. Hvitfiskprodusenter må som alle andre matprodusenter ha god hygiene i produksjonen, sier Landsverk.

Rammevilkår

Torskefisksektoren har de siste seks årene hatt betydelige økonomiske utfordringer. Enorme mengder med fisk har gjort sitt til at markedet har kollapset og prisene svært lave. Det har igjen resultert i konkurser og svært dårlige resultat.

– Bedre rammevilkår hadde nok gjort situasjonen enklere for bedriftene i denne sammenheng og da særlig i forhold til de bygningstekniske manglene som er beskrevet i rapporten. Det kan derimot aldri bortforklare funnene. Hygiene kommer først og skal ivaretas, sier Ystmark.

FHL mener myndigheten framover må se nærmere på tiltak som kan strekke sesongen for hvitfisknæringen, noe som igjen kan gi forutsigbarhet og økte priser. Manglende lønnsomhet i torskefiskindustrien over tid er et problem fordi det til slutt påvirker kvaliteten på produktene og dette må settes høyt på den politiske agendaen.

Reaksjoner fra Mattilsynet

Region

Virksomheter kontrollert

Ingen reaksjon

Påpeking av plikt

Varsel om vedtak, vedtak eller hastevedtak

 Troms og Finnmark

65

3

1

61

 Nordland

74

2

 

72

 Trondelag, og Møre og Romsdal

58

7

1

50

Hordaland, og Sogn og Fjordane

9

 

 

9

Rogaland og Agder

20

6

1

13

Buskerud, Vestfold og Telemark

3

 

 

3

Oslo, Akershus og Østfold

3

1

1

1