Mattilsynets tester viser at 98 prosent av produkter i det norske markedet var innenfor de fastsatte grenseverdiene av plantevernmiddelrester.
– Trenden de siste årene har vært at mesteparten av maten som selges på det norske markedet overholder grenseverdiene for plantevernmiddelrester, sier Birgitte Lyrån, seniorrådgiver i Mattilsynet.
Totalt ble det funnet mindre rester av plantevernmidler i 58 prosent av prøvene i den ordinære overvåkingen, noe Lyrån kan forstå kan føre til bekymring blant folk.
– Men det er viktig å forstå at det er mengden som er avgjørende. De aller fleste frukt og grønnsaker vil ha små rester i seg. Det er kun økologisk mat som skal være helt fri for rester av plantevernmidler, sier hun.
Hun sier Mattilsynets jobb er å sjekke om matprodusentene og importørene tar ansvaret for at det ikke er for mye rester i maten vår.
– Det gjør vi blant annet ved å sette vitenskapelige begrunnede grenseverdier. Så lenge mengden med plantevernmiddelrester er lav, er maten trygg å spise, forklarer Lyrån.
1.388 prøver av 102 ulike vareslag av blant annet frukt, grønnsaker, barnemat, kjøtt, korn og ris er undersøkt.
Maten det ble tatt prøver av, var fra 63 forskjellige land, og gjenspeiler det norske kostholdet. 34 prosent av matvarene var norskproduserte.