NRK Meny
Normal

– Kvinner er de tryggeste skipperne

1,3 millioner sier de føler seg tryggest på havet med menn bak roret. Paradokset er at langt flere damer har respekt for fart- og promillegrensene viser en fersk rapport.

Miriam Stausland

–Vi opplever at når vi kontrollerer kvinnelige båtførere har de så å si alltid det meste i orden: båtførerbevis, vester på og null promille, sier koordinator for båttjenesten Miriam Stausland.

Foto: Agder politidistrikt

Tallene er hentet fra «Paradokset på sjøen – tryggere med damer til rors», gjort av alkovettorganisasjonen «AV-OG-TIL» og kampanjen «Klar for sjøen».

Undersøkelsen forteller at åtte av ti mener at menn tar mer sjanser på sjøen enn kvinner.

– Jeg tror kvinner er mer forsiktige, og vil nok derfor fortere sette ned farten enn menn. Vi har nok litt mer respekt for regler og de grenser som er satt, sier båtfører Unni Storhaug fra Straumen til NRK.

Selv har hun kjørt båt i ni år, og mener at menn burde slippe kvinnene litt mer til bak roret.

– Tradisjonelt sett har det vært menn som kjører båten, og det er vi trygge med. Men mannen min virker trygg når jeg kjører. «Kvinnfolk bak rattet» bunner i fordommer fordi båtkjøring lenge har vært en mannsdominert hobby, sier Storhaug til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Unni Storhaug

– Jeg tror kvinner har en veldig stor respekt for verdien av egen båt og andres.Det kjenner jeg hvertfall ofte på selv, sier Unni Storhaug.

Foto: Privat

– Kvinner har bedre alkoholvaner

Det viser seg også at syv av ti båtførere mener at damer er forsiktigere båtfører enn menn.

Daglig leder i «AV- OG- TIL» Kari Randen mener at damer har mer respekt for alkoholregler i fritidsbåt enn menn.

– Ikke bare har kvinner bedre holdninger, men de drikker også markant mindre når de er i båten. Kvinner ser også ut til å være mindre risikosøkende, sier Randen.

Derfor mener hun at kvinner burde oppfordres til å ta skipperroller.

– Kvinner har ting på stell

Kari Randen

Daglig leder i «AV- OG- TIL» Kari Randen mener at damer har mer respekt for alkoholregler i fritidsbåt enn menn.

Foto: AV-OG-TIL

Miriam Stausland er koordinator for båttjenesten i Agder politidistrikt og har vært skipper på Redningsselskapets frivillige bemannede redningsskøyte.

– Det er flest menn som kjører båt, og derfor kontrollerer vi også flest menn. Men vi opplever at når vi kontrollerer kvinnelige båtførere har de så å si alltid det meste i orden: båtførerbevis, vester på og null promille, sier Stausland.

I Unni Storhaug sin båt er promillegrensa på 0.

– Alkohol skal ikke nytes i fart på havet. Men når man er i havn og skal bli over natta så er det klart at man kan kose seg med en dram, sier Storhaug til NRK.

Tror menn tar flere sjanser

Birger Schjølberg er regionleder for Båtforbundet i Nordland.

– Jeg syns vi skal erkjenne at det er arbeid å gjøre med å forbedre holdinger og det er viktig at vi er tilstede og gjør oppmerksom på de farene som er på havet, sier Schjølber til NRK.

Han understreker at bestemmelser for å regulere hastighet er viktig, og at menn nok tar flere sjanser enn kvinner.

– Men sånn burde det ikke være, sier Schjølberg.