Hopp til innhold

Dina (14): – Jeg tar ikke kritikken personlig

Søndag fikk hele Norge bli med 14 år gamle Dina Olavsen på jakt etter hval. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Dina Olavsen

Dina Olavsen har fått med seg at mange synes lite om norsk hvalfangst. I går kunne nordmenn følge henne og mannskapet på hvalfangstskuta «Brandsholmbøen» i dokumentaren «Kvalfangerens datter».

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

Mer enn 300.000 seere fulgte dokumentaren «Kvalfangerens datter» på NRK1 søndag kveld. Før og etter programmet ble sendt har kommentarfeltene kokt over med både positive og negative kommentarer.

Hovedpersonen selv har fått med seg de fleste av dem.

– Jeg leste noen kommentarer på NRK Nordlands Facebook-side og det var ikke så veldig trivelig. Folk må få mene hva de vil, men det var mange usaklige kommentarer. Det er ikke så hyggelig å lese akkurat dem, sier Dina Olavsen (14) til NRK.

Ny hverdag

I dag var hun tilbake på skolen for første gang etter at historien hennes ble vist på tv for hele landet, og mange hadde fått med seg at de hadde en fersk kjendis i klassen.

21st century and a young woman is ready to murder a whale? what a shame! a disgrace for humanity!!

Kommentar på Facebook

– Det er mange som sier gratulerer og synes det var et fint program. Også er det noen som tuller og sier at de vil ha autografen min. Det er mye positivt.

Men langt fra alle tilbakemeldingene har vært positive. Kommentarfeltene viser at hvalfangst fortsatt er et omstridt og brennhett tema.

– Jeg tar det ikke personlig, men det er jo noe familien har holdt på med lenge. Jeg synes det er dumt at noen sier det er en skam for Norge, for jeg er ganske stolt over det. Jeg synes det er ganske imponerende at det har gått gjennom så mange generasjoner, sier Dina.

(artikkelen fortsetter under)

Dina Olavsen og faren Leif Ole Olavsen

Dina Olavsen og faren Leif Ole Olavsen om bord på hvalfangstskuta «Brandsholmbøen».

Foto: Barbro Andersen / NRK

Kritisk til hvalfangst

Siri Martinsen, NOAH

STORE SMERTER: Siri Martinsen i NOAH mener hvalfangsten påfører dyrene store lidelser.

Foto: Bente Isefjær / NOAH

I år er det totalt 23 hvalskuter som er påmeldt til årets fangst. Det er langt færre enn tilbake i 1950, da det 350 fartøy deltok.

Det lave antallet fartøy som deltar under hvalfangsten fører også til at skutene ikke klarer å ta ut kvoten. I år er kvoten på 1286 dyr, men på grunn av lav deltakelse har det i løpet av de siste årene kun vært tatt ut mellom 30 og 40 prosent av den tillate kvoten.

Hvalfangst har fått mye kritikk av dyrevernere for å være uetisk og unødvendig.

Selv om fangstmetodene de siste årene har blitt kraftig forbedret og i dag sammenlignes med storviltjakt, er NOAH blant organisasjonene som jobber for stans av all hvalfangst.

– Hvalfangst påfører dyrene alvorlig smerte. Dyrene risikerer å leve i opp til en time før de dør. Imidlertid vil også få minutter med en eksplodert granatharpun i kroppen medføre store smerter for dyrene, sier Siri Martinsen, leder i NOAH.

Får tilbakemeldinger fra utlandet

Nå er det ikke kun "dyrevernere" som går i mot hvalfangsten. Når nesten alle land i verden går i mot det, så sier det nok om saken. Disse landene ser at det IKKE finnes en human måte å drepe en hval på, og at ikke Norge ser det samme, er for meg helt utrolig.

Kommentar på Facebook

Det samme mener mange av dem som diskuterer saken på sosiale medier.

– Vi har fått tilbakemeldinger i alle varianter på sosiale medier. Noen er fornøyde, andre problematiserer, mens noen er sinte. Det er et kontroversielt tema. Mange er naturvernere som nå reagerer etter at programmet har vært vist, sier Sylvi Inez Liljegren som har ansvaret for de sosiale medieprofilene til NRK Nordland.

Noen diskuterer sammen, men Liljegren forteller at diskusjonene stort sett består av mange løse synspunkter om mange ulike temaer knyttet til hvalfangst, Dinas rolle, norsk politikk og hvalfangstnæringen.

– Min oppgave her er å passe på at ingen går løs på Dina og hennes familie. Det at folk har ulike oppfatninger om hvalfangst i seg selv er veldig greit, sier Liljegren.

Det er ikke bare naturvernere som kommer med sine synspunkter.

– Det er hvermannsen. Sosiale medier er et åpent forum. Det er ingen spesiell gruppe som kommenterer, men folk som er opptatte av hvalfangst. Det har også kommet en god del innspill fra utlandet. De er utelukkende negative.

Spiste hval til middag

Dina Olavsen mener selv at det som ble vist på tv kan oppfattes brutalt, men at det ikke er så ille som det ser ut.

– Den dør som oftest momentant og da kjenner den ingenting. De gangene den ikke dør momentant, kan den kjenne litt.

I gårsdagens dokumentar fikk vi vite at Dina trolig ikke fører hvalfangsttradisjonen videre i familien Olavsen.

– Det har ingenting med de negative kommentarene. Det var bare ikke akkurat det rette for meg. Jeg har andre mål, sier Dina, som aller mest drømmer om å bli skuespiller.

– Spiser du hval selv?

– Ja, vi hadde det til middag i går, avslutter Dina.

Se utdrag fra NRK-dokumentaren "Kvalfangerens datter"