– Gir opp «Himmelblå»

Eierne av Himmelblå-kafeen på Ylvingen i Vega har lagt stedet ut for salg.

Selger Himmelblåkafeen

TIL SALGS: Eierne av Himmelblåkafeen gir opp etter å ha eid stedet i seks år. – Bransjen er tøff, men stedet har potensiale for den rette eieren, sier Morten Andersen.

Foto: Kathrine Berge Brekken / NRK

– Vi har nå eid stedet i seks år, men har hatt problemer med å finne noen som kan drive stedet for oss permanent. I år må vi rett og slett stenge fordi vi ikke har funnet noen driver. Da har vi besluttet å forsøke selge eiendommen, sier Morten Andersen.

Sammen med medeierne Kjell Henry Olsen og Ellef Ellegård kjøpte trioen i 2008 pensjonatet som ble brukt til innspilling av serien «Himmelblå». Fordi de alle selv bor i Kragerø, godt over 100 mil unna Ylvingen i Vega, har de vært avhengig av å få folk til å drive stedet for seg.

Men ingen av samarbeidene har ledet frem til en stabil løsning, og besøkstallene har vært varierende. Derfor har de tre nå valgt å gi opp hele prosjektet.

– Bransjen er tøff, men stedet har potensiale. Dette med forutsigbarhet, og langsiktig planlegging, har vært viktig. Når vi ikke evner planlegge langsiktig blir resultatet deretter, fortsetter Andersen.

– Har investert mye

Han vil ikke ut med noen konkret sum, men mener stedet vil bli solgt billig i forhold til det de selv har investert i kafeen.

– Vi har investert mye i et komplett kjøkken, og også gjort klart til å utvide med leiligheter i bygget. Totalt har vi investert halvannen million. Hvis vi får tilbake det vi har gitt ut i rene penger, så er vi fornøyde.

For den rette personen som bor i nærheten tror jeg dette kan være en bra sak.

Morten Andersen

Stedet har vært ute for salg i to uker. Så langt uten respons.

– Det er sikkert ikke lettsolgt, men for den rette personen som bor i nærheten tror jeg dette kan være en bra sak. Selv driver vi jo på med helt andre ting i andre bransjer. Vi investerte fordi vi trodde på stedet, og at dette skulle gå bra. Når vi nå innser at det ikke går, så sitter vi i alle fall igjen med en del erfaringer.

– Hvordan har samarbeidene gått?

– Samarbeidene har fungert greit. Det kunne vært bedre på visse ting, men det har vel gått litt opp og ned. Det første året gikk veldig bra, da hadde vi god effekt ut fra serien. Så har det dabbet av etter det.

– Litt trasig

"Roy" (Hallvard Holmen) (t.h) og "Roland" (Terje Skonseng Naudeer)

922.000 seere så første episode av Himmelblå da serien hadde premiere. 1.099.000 så andre. Det gjør Himmelblå til dette årtusenets mest sette dramaserie i Norge.

Foto: NRK

Serien Himmelblå hadde premiere september 2008 på NRK1, og ble markedsført som «verdens vakreste TV-serie». Serien hadde på det meste godt over én million seere.

Andersen innrømmer at de er litt skuffet over at effekten fra TV-serien ikke holdt seg lenger.

– Vi hadde gjerne sett at det hadde blitt noe der, for vi føler at vi fikk til et veldig godt forhold med øyas befolkning. Det er litt trasig, men sånn er det. Vi har ikke truffet de rette til å drive stedet, da ble ikke dette en god investering.

– Hvem er den rette eieren?

– Den rette eieren ønsker en eierandel i prosjektet. Det å få ansatt noen til å drive stedet, det går nok ikke etter vår erfaring. Man må være medeier eller eie stedet selv for å få dette til å fungere, sier Andersen, og avslutter med en oppfordring til interesserte om å ta kontakt.