Tror på Himmelblå-effekt i Vardø

Himmelblå-kommunen Brønnøy tror Vardø i Finnmark står foran tidenes PR-sjanse når millioner av mennesker skal følge fuglelivet på Hornøya minutt for minutt.

Fuglefjellet Hornøya
Foto: Trond Berg / NRK

Brønnøy's rådmann Pål Trælvik mener Vardø og omegn må gripe muligheten. Du får nemlig bare én sjanse til å gjøre et godt førsteintrykk:

– Den kollektive hukommelsen er svært kort. Gårsdagens aviser er morgendagens innpakningspapir for fisk, sier han.

Den norske dramaserien Himmelblå ble en gedigen tv-suksess, og ble markedsført som «verdens vakreste TV-serie». Aldri før har en norsk dramaserie hatt så mange seere. Effekten som det ga var ikke Brønnøy kommune forberedt på:

– Sør-Helgeland kan man si sånn rent overordnet var ikke forberedt fullt ut på at det skulle bli så vidt stor suksess og så mange som skulle ta ferga over til Ylvingen og til Vega, og fra Brønnøy. Så det var nok flere som kom enn det vi hadde muligheten til å håndtere, innrømmer Trælvik.

«Himmelblåsjansen»

Nå har Vardø sin himmelblåsjanse. Fredag starter NRKs fem uker lange gigantsatsning om fuglelivet på Hornøya ved Vardø.

– Det er autensiteten som er det avgjørende. Det er noe med å gi vardøværingene et godt ordvalg og et ordspråk, en god informasjon om hva er det vi i Vardø er flinke til. Hva er det vi får til? Hva er det du kan oppleve når du er i Vardø?, sier Trælvik.

Robert Jensen

Robert Jensen, ordfører i Vardø, sier kommunen må være klar for å ta imot turister.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Dette er ikke første gang at den lille kommunen som ligger i havgapet øst i Finnmark blir satt på tv-kartet. Tv-serien snøballkrigen ga stor oppmerksomhet for Vardø. Nå kan oppmerksomheten ble enda større.

Kokk Tor-Emil Sivertsen ved Vardø Hotell skulle gjerne sett at mer hadde blitt gjort:

– Jeg savner at noen tar regien på dette. Nå må vi gjøre noe. Her burde kommunen sett ringvirkningene av det, sier han, og foreslår:

– Sett av ei halv stilling, ett eller annet. For i 2017, da må vi være klar. Fordi det kommer folk hit for å se Hornøya. Det må tas vare på, og tilrettelegges.

Vil utnytte interessen

Men er Vardø forberedt på hva som kan komme? Ordfører Robert Jensen svarer:

– Vi er i de første diskusjonene om hvordan vi gjør det. Vi må selvfølgelig være klar til å ta imot og betjene de som kommer på en god måte. Jeg tror det er det viktigste i første omgang, sier han.

– Vi håper vi skal kunne utnytte det potensialet som er ved at fugletittere og de som er interessert publiserer på sosial medier. Interessen for fugler og natur går ikke over sånn uten videre. Vi tror at dette kan vare over tid og at vi kanskje må være permanent forberedt på et ganske høyt innrykk av folk i de mest hektiske periodene.

Nyheter fra Troms og Finnmark