– Fredsprisen til EU er Jaglands hevn

– Dette er utelukkende et maktshow fra Thorbjørn Jaglands side. Dette er hans måte å ta hevn mot norsk EU-motstand, sier leder Kjell Ivar Vestå i Nordland Nei til EU.

Kjell Ivar Vestå, leder i Kystpartiet

MENER NOBELKOMITEEN ER PÅ VILLE VEIER: Leder i Nei til EU i Nordland Kjell Ivar vestå mener at dagens fredspristildeling er et maktshow fra Jaglands side.

Vestå reagerer med vantro på at Thorbjørn Jagland, som er leder i Europarådet i dag deler ut en fredspris til EU.

– Han har vært aktiv i Europabevegelsen tidligere. Nobelkomiteen er på ville veier. Dette er utelukkende et maktshow fra Jagland sin side. Jeg mistenker at dette er bevisst valg i ei tid hvor EI ikke står høyt i kurs i Norge. Derfor blir det opportunt å komme med ei slik tildeling, sier Kjell Ivar Vestå til NRK.no.

EU ble tildelt nobelprisen da Nobelkomiteen for første gang på mange år var uten EU-motstandere. SV-politiker Ågot Valle er sykmeldt og ville ikke stemt for EU som prisvinner. Både Jagland og Lundestad har lenge ønsket å gi fredsprisen til EU, men en slik beslutning ville med Valle i komiteen iallfall ikke vært enstemmig.

– Jaglands hevn

Vestå sier at dagens tildeling gir han en følelse av at dette er Jaglands hevn for at Norge ja nei til EU i folkeavstemningen i 1994, og at det norske folk fortsatt sier nei til den Europeiske unionen.

– Jeg har lyst å sitere forordet i Anne B. Ragdes bok «Aften rød, morgen død». Her skriver hun at det drikkes og krangles og misunnes og konspireres, men det karakterene bedriver aller mest er å pønske ut hevn. «Hevn liker jeg godt, » skriver Ragde i forordet, «hevn er en underkjent og unorsk drivkraft", sier Vestå til NRK.no.

– Det norske folk lar seg ikke lure

Likevel frykter ikke Nei til EU-lederen at det norske folk skal bli mer EU-vennlig etter prisutdelingen.

– De gode argumentene mot norsk EU-medlemskap er like gode i morgen som de var i går, sier Vestå.

– EU er ikke demokratisk

Leder for Nordland Nei til EU mener at utdelingen også strider mot premissen for prisen etter min oppfatning.

De har gitt en pris til en organisasjon som ikke er demokratisk. EU er en overnasjonal innretning hvor de enkelte landene er fratatt selvbestemmelsesretten.

Han mener prisen burde gått til noen som kjemper for menneskerettigheter på gateplan.

– Vi ser en tendens til at komiteen velger å gi prisen til folk som sitter langt ifra den virkelig verden. Det finnes mange enkeltmennesker som kjemper med livet som innsats for demokratiet. Det gjør ikke byråkratene i EU.

– Enstemmig komite

Leder i Europabevegelsen for Nord-Norge, Susanne Watterud mener det blir fullstendig feil å linke denne prisen opp mot norsk EU-debatt.

– Dette handler overhodet ikke om Thorbjørn jagland og norsk EU-debatt. Det handler om EU som instirusjon. Dessuten fikk EU fredsprisen av en enstemmig Nobelkomite, sier hun til NRK.no.

Hva mener du om dagens tildeling av fredsprisen?